Διορθώνουν τον έξτρα φόρο για τα αδήλωτα αναδρομικά

Νομοθετική ρύθμιση θα περιορίσει επιβαρύνσεις στους συνταξιούχους


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13:45
20/02/2020
Διορθώνουν τον έξτρα φόρο για τα αδήλωτα αναδρομικά
2
loading

Το πρόβλημα που δημιούργησαν στους συνταξιούχους τα ραβασάκια με τους φόρους για τα αδήλωτα αναδρομικά ποσά συντάξεων τρέχει να λύσει το υπουργείο Οικονομικών.

Νομοθετική ρύθμιση η οποία αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή θα διορθώνει τα λάθη στα εκκαθαριστικά, θα περιορίζει τις επιβαρύνσεις στους συνταξιούχους και θα μειώνει ή θα σβήνει τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που τους έχουν καταλογιστεί.

Σε όλες τις περιπτώσεις όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» θα γίνει επανεκκαθάριση των ποσών των αναδρομικών από τις ΔΟΥ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση θα προβλέπει:

 • Τη διαγραφή των ποσών φόρου που λανθασμένα βεβαιώθηκαν στους συνταξιούχους από τις ΔΟΥ. Πολλοί συνταξιούχοι, οι οποίοι είχαν υποβάλλει συμπληρωματικές δηλώσεις και πλήρωσαν φόρο για τα αναδρομικά που είχαν εισπράξει το 2013, έλαβαν στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου εκκαθαριστικά - φωτιά με τα οποία καλούνται να πληρώσουν ξανά και μάλιστα φουσκωμένο φόρο για τα ποσά των συντάξεων που είχαν λάβει με καθυστέρηση δύο ή τριών μηνών.
 • Τον επιμερισμό των αναδρομικών ποσών στα χρόνια που ανάγονται, μέτρο που μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων. Δηλαδή οι συνταξιούχοι στους οποίους απονεμήθηκε με καθυστέρηση η πρώτη σύνταξη και έλαβαν το 2013 αναδρομικά ποσά θα έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν τα αναδρομικά στα χρόνια που αφορούν.
 • Τη μείωση ή ενδεχομένως και το σβήσιμο των προστίμων και προσαυξήσεων που καταλογίστηκαν στους συνταξιούχους για τη μη δήλωση των αναδρομικών ποσών με την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων το 2014.

Τα εκκαθαριστικά που έλαβαν 71.000 συνταξιούχοι προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, με περισσότερους από 2.οοο φορολογούμενους να έχουν ήδη προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών για να βρουν το δίκιο τους.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar PanosGianaros 1

  Τον επιμερισμό των αναδρομικών ποσών στα χρόνια που ανάγονται, μέτρο που μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων. Δηλαδή οι συνταξιούχοι στους οποίους απονεμήθηκε με καθυστέρηση η πρώτη σύνταξη και έλαβαν το 2013 αναδρομικά ποσά θα έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν τα αναδρομικά στα χρόνια που αφορούν.

  ΑΠΟ ΤΟ 2013 ΕΧΩ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟ ΙΚΑ ΝΑ ΜΟΥ ΕΠΙΜΕΡΙΣΕΙ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΟΥ ΑΝΑ ΕΤΟΣ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΩ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ . . . ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΩ.
  ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΝΑ , , , , , ΕΝΟΧΛΩ . . . !
  Σημείωση.
  Ο Βενιζέλος έβγαλε τότε ένα φιρμάνι και είπε :
  Οσοι πήραν αναδρομικές συντάξεις , , , ΝΑ αφαιρέσουν απο τα ποσά το 20% και να δηλώσουν τα υπόλοιπα .
  Δηλαδή αν κάποιος πήρε 10.000 , , , , θα δήλωνε μόνο τα 8.000 ευρώ.
  Αυτό γιατί ήξερε οτι οι διαλυμένες υπηρεσίες του ΙΚΑ δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα αιτήματα τόσων χιλιάδων συνταξιούχων να εκδώσουν καταστάσεις με αναδρομικά ανα έτος . . . !

 2. avatar PanosGianaros

  Αυτο το αλαλούμ των κυβερνητικών αποφάσεων μας αναγκάζει να αναρωτηθούμε .
  Αφού σε αυτούς που πήραν αναδρομικά ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΔΗΛΩΣΑΝ δεν θα τους τα φορολογήσουν ,
  τότε σε εμάς που τα ΔΗΛΩΣΑΜΕ στην ώρα τους και μας τα φορολόγησαν ενώ ηταν φορολογημένα
  τι να ρωτήσουμε . . . . ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΦΟΡΟ ΠΙΣΩ . . . !
  ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΡΗΚΑΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ . . . !
  What kinde of county is this . . . ?
  Koulis , , , country . . . !

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει