Κατά 12,3% αυξήθηκαν οι αφίξεις μη κατοίκων από το εξωτερικό την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2013 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας συνόρων που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία και αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο των αφίξεων (86,1%) κατέγραψαν αύξηση 10,1% το πρώτο εξάμηνο του 2013 σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012.

Οι αφίξεις από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. κατέγραψαν την ίδια περίοδο αύξηση κατά 4,6%.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις – σε απόλυτες τιµές – αφορούν σε αφίξεις από τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία και τη Γαλλία ενώ σημαντική μείωση των αφίξεων παρατηρείται από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Κύπρο.

Σε ότι αφορά στην κατανοµή των αφίξεων µη κατοίκων κατά χώρα προέλευσης, τη µεγαλύτερη συµµετοχή κατέχει η Γερµανία (12,9%) και ακολουθούν το Ηνωµένο Βασίλειο (9,6%), η Γαλλία (6,6%), η Ρωσία (6,2%) και η Βουλγαρία (6,1%).

Από τις υπόλοιπες ηπείρους, σηµαντική αύξηση των αφίξεων, σε απόλυτες τιµές, παρατηρείται από την Ασία µε µεγάλη συµβολή από την Τουρκία και από την Αµερική µε µεγάλη συµβολή από τις ΗΠΑ.

Αναφορικά µε το µέσο µεταφοράς και το σταθµό εισόδου, κατά τη συγκεκριµένη χρονική περίοδο, παρατηρείται ότι οι περισσότερες αφίξεις έγιναν αεροπορικώς και οδικώς.

Όσον αφορά στις αφίξεις αεροπορικώς, το αεροδρόµιο Αθηνών συγκεντρώνει το µεγαλύτερο ποσοστό κίνησης (18,9%) και ακολουθούν τα αεροδρόµια του Ηρακλείου (12,2%), της Ρόδου (8,9%) και της Θεσσαλoνίκης (5,6%). Οι κύριοι σταθµοί εισόδου που συγκεντρώνουν το µεγαλύτερο ποσοστό κίνησης, οδικώς, είναι οι Εύζωνοι (7,4%) και ο Προµαχώνας (3,9%).