Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) της Πορτογαλίας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα καταψηφίσει το σχέδιο προϋπολογισμού του 2014, ο οποίος χαρακτηρίζεται κατ’ αυτό από υπερβολική λιτότητα, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο.

«Η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική των δημοσιονομικών περικοπών που προκαλούν μεγαλύτερη λιτότητα, μεγαλύτερη ύφεση, μεγαλύτερη ανεργία. Πάντα η ίδια συνταγή», σχολίασε το Σεγκούρο μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Το PS παραμένει σταθερό στις απόψεις του και δεν μπορεί να ψηφίσει μειώσεις στις συντάξεις χηρείας, στις συντάξεις, την υγεία και την παιδεία», πρόσθεσε. «Όμως η κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη τις ψήφους του PS» για να περάσει τον προϋπολογισμό, παραδέχθηκε ο Σεγκούρο.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της κεντροδεξιάς διαθέτει άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, γεγονός που θα του επιτρέψει να περάσει τον προϋπολογισμό. Το νομοσχέδιο αναμένεται να υποβληθεί στους βουλευτές το αργότερο ως τις 15 Οκτωβρίου.

Παρά την έκκληση για εθνική συνοχή που έκανε ο πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, το PS αποκλείει οποιαδήποτε συμφωνία με τον κυβερνώντα συνασπισμό: «Είναι αδύνατο να καταλήξουμε σε οποιαδήποτε συμφωνία με αυτή την κυβέρνηση που επιμένει στην εφαρμογή της πολιτικής της», σημείωσε ο Σεγκούρο.

Η Πορτογαλία, που το 2011 έλαβε δάνειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, πρέπει το 2014 να μειώσει το έλλειμμά της στο 4% του ΑΕΠ. Για να πετύχει αυτό τον στόχο, η κυβέρνηση πρέπει να εξοικονομήσει 4 δισεκατομμύριο ευρώ.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο μιας νέας βοήθειας προς την Πορτογαλία, ο Σεγκούρο απάντησε ότι «το PS θα κάνει τα πάντα ώστε ένα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης να μην είναι απαραίτητο».

«Είναι ευθύνη μου να διασφαλίσω ότι το PS τιμά όλες τις διεθνείς δεσμεύσεις της Πορτογαλίας, όμως ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι διαφορετικός από της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο Σεγκούρο.