Δύσκολα περιορίσιμη είναι η έκταση της διαφθοράς στη Ρωσία αυτό το χρονικό διάστημα, καθώς φτάνει στα τρισεκατομμύρια ρούβλια κάθε χρόνο, όπως δήλωσε με συνέντευξή του στο πρακτορείο Rίa Novosti ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της χώρας, Αλεξέι Κουντρίν.

Σύμφωνα με τον Κουντρίν και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διαφθορά στρεβλώνει τα κίνητρα της οικονομίας και πλήττει τους ρυθμούς της οικονομικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να μην αυξάνονται τα εισοδήματα των ανθρώπων, οι επενδύσεις και άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

Εκτός των άλλων, ο ίδιος αξιολόγησε το μέγεθος των υπεξαιρέσεων από τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού. «Με βάση τις ποινικές υποθέσεις που εκδικάζονται, (οι υπεξαιρέσεις) φθάνουν τα 2-3 δισεκατομμύρια ρούβλια ετησίως (30-45 δισ. ευρώ), αλλά κατά κανόνα είναι λιγότερες», διευκρίνισε και εκτίμησε ότι οι οικονομικές παραβάσεις γενικά φθάνουν στα «εκατοντάδες δισεκατομμύρια ρούβλια» ετησίως.

Με βάση τα αποτελέσματα του 2019, το Ελεγκτικό Συνέδριο εντόπισε παραβάσεις της τάξεως των 804 δισεκατομμυρίων ρουβλίων, εκ των οποίων το 30% αφορούν λογιστικούς υπολογισμούς. Οι παραβάσεις αυτές, σύμφωνα με τον Κουντρίν, δεν συνιστούν ποινικά αδικήματα, επισημαίνοντας ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο βαθμιαία θα μεταβεί από την αναζήτηση των παραβάσεων στον εντοπισμό των συστημικών προβλημάτων που υπάρχουν στον οικονομικό τομέα, αυξάνοντας τον ρόλο των λεγόμενων ελέγχων στρατηγικού χαρακτήρα.