Κλείδωσε ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων

Τι προβλέπεται στο τελικό νομοσχέδιο


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11:45
21/09/2013
Κλείδωσε ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων
8
loading

Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση εντός της κυβέρνησης για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2014 και σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκαν προσαρμογές στη φορολόγηση των κατοικιών και των οικοπέδων που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης και οικισμών. Η φορολόγηση για τα αγροτεμάχια κρίθηκε επαρκής και δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές.

Έτσι, το τελικό νομοσχέδιο που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός των ημερών, αφού πρώτα παρουσιασθεί στους επικεφαλής της τρόικας, θα προβλέπει τα εξής:

-Στις κατοικίες ο βασικός φόρος (συντελεστής) θα ξεκινά από 2,3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τιμή ζώνης έως 500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και κλιμακώνεται μέχρι τα 14 ευρώ το τ.μ., για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ ανά τ.μ.. Ωστόσο, για τον υπολογισμό του φόρου, εκτός από το βασικό συντελεστή, θα προσμετράται και ο συντελεστής ορόφου, ο συντελεστής βοηθητικών χώρων (όπου υφίστανται), ο συντελεστής παλαιότητας και ο συντελεστής ημιτελών χώρων. Για κάποιες δε περιπτώσεις ακινήτων έχει προβλεφθεί και συντελεστής απομείωσης ( π.χ. βιομηχανικές εγκαταστάσεις).

Παράδειγμα: Διαμέρισμα 100 τ.μ. σε περιοχή που η τιμή ζώνης είναι μεταξύ 1.001 και 1.250 ευρώ ανά τ.μ. θα επιβαρυνθεί με βασικό φόρο 350 ευρώ (100χ3,5 ευρώ ανά τ.μ. που είναι ο συντελεστής βάσει τιμής ζώνης). Εάν το διαμέρισμα είναι στο 4ο όροφο πολυκατοικίας ο βασικός φόρος θα πολλαπλασιασθεί με συντελεστή 1,04 , ήτοι θα ανέλθει στα 364 ευρώ.

Εάν πρόκειται για νεόδμητο ακίνητο (έως 4 ετών) τότε ο φόρος θα πολλαπλασιασθεί εκ νέου με συντελεστή 1,25 και θα διαμορφωθεί τελικά στα 455 ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα το εν λόγω ακίνητο πληρώνει για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) φόρο 531,25 ευρώ. Δηλαδή με τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα πληρώσει 76,25 ευρώ λιγότερα.

- Για τα οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης και οικισμών το υπουργείο έχει καταρτίσει κλίμακα μοναδιαίας αξίας με 20 συντελεστές. Αυτοί οι συντελεστές συνδέονται και με κλιμάκια φόρου που ανέρχονται από 0,2 ευρώ έως και 4 ευρώ το τ.μ.. Έτσι, σε οικόπεδο εντός σχεδίου πόλης και οικισμού με μοναδιαία αξία 100 ευρώ ανά τ.μ αντιστοιχεί φόρος 0,70 ευρώ ανά τ.μ. ,σε οικόπεδο με μοναδιαία αξία 1.500 ευρώ ανά τ.μ. αντιστοιχεί φόρος 2,60 ευρώ, κ.ο.κ.. Για παράδειγμα οικόπεδο επιφάνειας 1 στρέμματος με μοναδιαία αξία 100 ευρώ ανά τ.μ. θα πληρώσει το 2014 συνολικό φόρο 700 ευρώ (1.000χ0,70 ευρώ).

- Για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων στα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών οικόπεδα και στα αγροτεμάχια ο φορολογούμενος θα πρέπει αρχικά να πολλαπλασιάσει τα τετραγωνικά μέτρα του οικοπέδου του με τον Βασικό Συντελεστή Φορολογίας που έχει προσδιορίσει το υπουργείο Οικονομικών και ο οποίος ανέρχεται στα 0,0015 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ετσι, για οικόπεδο συνολικής επιφανείας 1 στρέμματος ο βασικός φόρος θα ανέλθει σε 1,5 ευρώ. Εν συνεχεία ο φόρος θα προσαυξάνεται με συντελεστή από 1 έως 3,5 ανάλογα τη θέση του οικοπέδου και την ελάχιστη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του (όσο ακριβή και αν είναι μια περιοχή, ο συντελεστής θέσης δεν ξεπερνά ποτέ το 3,5).

Ακόμη, θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή από 0,5 έως και 2,5 ανάλογα το είδος χρήσης (δασική έκταση, ελαιοκαλλιέργεια, κ.ά.), με συντελεστή από 1 έως και 3 ανάλογα την απόσταση από τη θάλασσα, αλλά και με συντελεστή 1,2 ανάλογα με το εάν έχει ή όχι πρόσβαση σε δρόμο.

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα πενταπλασιάζεται εάν υπάρχει κατοικία εντός του οικοπέδου.

Προσοχή: Αυτό δεν θα ισχύει στις περιπτώσεις που η κατοικία αυτή είναι η μοναδική για την οικογένεια και το ακίνητο έχει επιφάνεια μικρότερη των 150 τ.μ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar achιlles

  Α!! ΤΩΡΑ ΕΝΤΑΞΕΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΙΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟ ΑΙΜΑ !!!

 2. avatar Aimilios

  ελα ελα παρε παρε, κλειδωνε τωρα που τα προβατα ασχολουνται με τη χρυση αυγη.
  Βιαστε και σκοτωστε, ληστεψε και υποθηκευστε τωρα προτου μας παρουνε χαμπαρι, μετα δεν θα εχουμε αλλον 'κακο' να απασχολει τα βοδια

 3. avatar evrodraxmi

  Από ότι διαβάζω βλέπω ότι οι Ελληναράδες θέλουν να έχουν στην τσέπη τους το ευρώ αλλά να μην πληρώνουν φόρους ...Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται ...Η παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ έχει κόστος ...Για αυτό σκάστε και πληρώνεται ....
  Ποιος περιμένετε να πληρώσει τους τόκους των δανείων και τα δάνεια που μας έδωσαν οι Ευρωπαίοι ????
  Οι

 4. avatar PILOT 414

  ΛΑΜΟΓΙΑ , ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΧΑΡΗ.
  ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΤΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ.
  ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ....
  ΣΚΕΨΟΥ ΜΠΕΝΥ -ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΟΣ ΜΟΝΟ Σ'ΑΥΤΑ- ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙ Ο [...]ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΠΑΛΙΟΠΑΡΕΑ.
  Α ΡΕ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ... ΚΑΙ Μ'ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΟΣ ΤΑ 'ΚΕΙ ΤΟ ΠΑΤΕ ΤΟ ΕΡΓΟ
  ΔΕ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΑΛΗΤΕΣ

 5. avatar Ομηρος ομηρόπουλος

  μετά σας φταίει η χρυσή αυγή , αλήτες !!

 6. avatar kmgiannisx

  Με δυο λεξεις,δημευση περιουσιας!

 7. avatar antonious v.

  Μου θυμίζει το τραγούδι 10 - 5 - 5 , 6 /2 + 8 20 φορές το 15 , 11 + 7 =18 . Σύνολο 16 Όλα είναι εντάξει, όλα είναι εντάξει ας τα ξαναδώ........

 8. avatar theo73

  Δεν υπάρχει ο όρος "οικόπεδο" σε εκτός σχεδίου περιοχές. "Οικόπεδα"" υφίστανται μόνο εντός σχεδίων πόλεως και εντός οικισμών.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει