Μητσοτάκης για EastMed: Αναβαθμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας – Μας καθιστά κρίσιμο παίκτη στην περιοχή

«Πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19:06
02/01/2020
Μητσοτάκης για EastMed: Αναβαθμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας - Μας καθιστά κρίσιμο παίκτη στην περιοχή
11
loading

Λίγο μετά τις 18:30 σήμερα 2 Ιανουαρίου 2020, υπογράφηκε η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό EastMed. Μετά από τις υπογραφές, οι αρχηγοί Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ προχώρησαν σε δηλώσεις στο Ζάππειο.

«Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή.

«Είναι το επιστέγασμα της νέας γεωπολιτικής, εταιρικής σχέσης της Ελλάδος, της Κύπρου και του Ισραήλ, που οικοδομείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, διαμορφώνοντας έναν νέο ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον ενεργειακό αγωγό EASTMED.

«Μία γέφυρα, η οποία θα οδηγεί τα αποθέματα φυσικού αερίου της περιοχής στην Ευρώπη - μέσω της Ελλάδος - και θα εμπλουτίσει το ενεργειακό μείγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ενέργειας - το γνωστό ως Energy Union - με φυσικό αέριο, που είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον, μέσα από μια νέα διέλευση» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συμφωνία έχει οικονομική, αναπτυξιακή, διπλωματική, αλλά και γεωστρατηγική διάσταση.«Ένας από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο, θα έχει προφανείς θετικές συνέπειες για τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμά του. Αποτελεί όμως και συμβολή στην ειρήνη και στην γεωπολιτική σταθερότητα. Γιατί αποδεικνύει την έμπρακτη πρόθεση των κρατών μας να αντιμετωπίσουν την ενέργεια ως κρίκο συνεργασίας των λαών, και όχι ως αφορμή διαφωνιών και συγκρούσεων» είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο νέος αγωγός θα αναβαθμίσει την γεωστρατηγική υπεραξία και τον περιφερειακό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου στη Μεσόγειο, «δίνοντας επίσης στρατηγικό βάθος και στην πολυεπίπεδη συνεργασία μας με το Ισραήλ, και απλώνοντας ένα τόξο ευημερίας που διασχίζει την Ανατολική Μεσόγειο, φτάνοντας μέχρι την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

«Ειδικά η εμβάθυνση συνεργασίας Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, σε συνδυασμό με τις στενότατες παραδοσιακές μας σχέσεις με την Αίγυπτο και τον μετριοπαθή αραβικό κόσμο, αποτελεί μία εγγύηση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Ένα χώρο που τα τελευταία χρόνια απειλείται από συγκρούσεις, ανακατατάξεις και αδιέξοδους αναθεωρητισμούς» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, είπε ότι ο αγωγός προσφέρει περισσότερη ευελιξία και ανεξαρτησία στις πηγές ενέργειας της Ευρώπης. «Γι' αυτό άλλωστε, και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστηρίξει τον Eastmed σε όλες τις φάσεις της ωρίμανσής του, ως έργο κοινού ενδιαφέροντος» υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στη δέσμευση της Ελλάδας να αντικαταστήσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες, το αργότερο μέχρι το 2028, και να σταματήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη μέχρι το τέλος του 2023.

«Κατά συνέπεια, και για την Ελλάδα η πρόσβαση σε φθηνό φυσικό αέριο έχει μεγάλη σημασία» τόνισε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι ο αγωγός EastMed έρχεται να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός νέου ενεργειακού τοπίου «που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και παγιώνει τη διεθνή νομιμότητα».

Και γι' αυτό «υποστηρίζεται σθεναρά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» είπε, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την ψήφιση του Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act από την Αμερικανική Γερουσία, με διακομματική μάλιστα συναίνεση, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

«Ο EastMed, σε συνδυασμό με την κατασκευή της δεξαμενής επαναεριοποίησης, του λεγόμενου FCRU, στην Αλεξανδρούπολη, καθιστά τη χώρα μας έναν κρίσιμο παίκτη στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ανατολικής αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης» είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στα οφέλη για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε πως είναι πολλά: «Προκύπτουν τόσο από τα έσοδα της παραγωγής, μεταφοράς και διανομής αερίου σε νέες περιοχές, όσο και από τη μείωση των τιμών στην τελική αγορά.

Ο αγωγός αυτός, προσβλέπουμε ότι θα μπορεί στο μέλλον να μεταφέρει και τους ενεργειακούς πόρους που ελπίζουμε να βρούμε νότια της Κύπρου, αλλά και στο Ιόνιο, στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και έχει ακόμα μεγάλη σημασία το γεγονός, ότι ο αγωγός αυτός θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο περιοχές της χώρας που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο, όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα».

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε την παρουσία, στη σημερινή τελετή υπογραφής, και υπουργών που συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή όλα τα προηγούμενα χρόνια. «Η πολιτική μας πρέπει να έχει συνέχεια. Και το κοινό μας συμφέρον πρέπει να ενώνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ειδικά όσον αφορά σε θέματα τα οποία έχουν μια διεθνή διάσταση και μια εθνική διάσταση» είπε.

Τέλος και αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου για την εξαιρετικά γόνιμη συνεργασία τους, όπως σημείωσε, κατέληξε λέγοντας πως ο αγωγός δεν αποτελεί απειλή για κανέναν και επισήμανε ότι τα τριμερή σχήματα συνεργασίας - όπως αυτό μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ - δεν στρέφονται κατά κανενός.

Σε αυτό το πλαίσιο, διαμήνυσε πως η περιφερειακή συνεργασία είναι πάντοτε ανοιχτή σε όλους, «υπό μια, όμως, βασική προϋπόθεση: Να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Έπρεπε

  Να είναι και άτομα από τον ΣΥΡΙΖΑ διότι δικό τους έργο είναι

  1. avatar ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ. Ο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΑΛΕΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ –ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ . Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΜΕΡΚΕΛ ΤΙ ΤΟΝ

   , ,

   1. avatar @Απάντηση σε: ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ. Ο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΑΛΕΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ –ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ . Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΜΕΡΚΕΛ ΤΙ ΤΟΝ

    γραφεις μπαρουφες!!!

  2. avatar xaxaxaxaxaxaxaxaxa

   xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa

 2. avatar Δε θέλω να σας χαλάσω τη γιορτή

  λέγοντας ότι είναι μια συμφωνία που θα μείνει στα χαρτιά, που έγινε για να μπει στο τραπέζι των μελλοντικών διαπραγματεύσεων. Δεν υπάρχει ευκολότερο πράγμα απο το να κάνεις τον προφήτη την σήμερον...

 3. avatar ΜΗΤΣΟτακη ! ΕΠΕΙΔΗ εισαι Άχρηστος και τελειως ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ !

  Καλύτερα να μη ΜΙΛΑΣ ! Αρκετές[...] του αέρα εχεις ΠΕΙ

  1. avatar κοζανη,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,το 15 αρχισε η απολυτη καταστροφη της χωρας

   καθε επιτυχια.....μια αριστερη χαστουκα στα μουτρα σας....

   1. avatar Ποία επιτυχία

    Μόνο με Ιταλία θα έχει νόημα λυπάμαι πού το λέω αλλά μόνο την στήριξη
    τής έχουμε δηλαδή λόγια

  2. avatar τραβα στο μαδουρο και κιμ…μιλα ετσι…..

   και την αλλη μερα θα σε στειλουν τα συντροφια σου σιβηρια με αρκουδες....

  3. avatar ειναι για σας τα συριζοκαθαρματα της ψευτιας της απατης της αλαζονιας των φορων

   ο μητσοτακης σας χορευει...σας σπα τα νευρα...και σεις βριζετε .....λασπολογειτε......ολα στα μουτρα σας [...]...

  4. avatar Χαχαχα χα

   κ. Μητσοτάκη στείλε τον στο φρενοκομείο απο όπου δραπέτευσε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει