Η Σλοβενία μπορεί να μην χρειαστεί ένα πρόγραμμα χρηματοπιστωτικής βοήθειας, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την ώρα που εντείνονται οι εικασίες όσον αφορά την ανάγκη για χορήγηση χρηματοπιστωτικής βοήθειας στην χώρα αυτή, η οικονομία της οποίας πλήττεται από τα προβλήματα του τραπεζικού της τομέα.

«Η Σλοβενία έχει η ίδια πει ότι δεν χρειάζεται βοήθεια, μπορεί να τα καταφέρει χωρίς» στήριξη, δήλωσε ο Σόιμπλε κατά την άφιξή του στην άτυπη σύνοδο με τους ομολόγους του της ευρωζώνης που διεξάγεται στο Βίλνιους, στην Λιθουανία.
«Αν η χώρα σέβεται τις δεσμεύσεις της, θα μπορέσει να τα καταφέρει χωρίς. Όσο ενεργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, εμείς θα την υποστηρίζουμε», συνέχισε ο Σόιμπλε.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στο ίδιο μήκος κύματος ο Σλοβένος ομόλογός του Ούρος Τσούφερ δήλωσε ότι η χώρα του έχει «χρήματα στα ταμεία» της. «Είμαστε σε θέση να τα καταφέρουμε μόνοι μας», δήλωσε κατά την άφιξή του στην σύνοδο του Eurogroup.
«Θα εργαστούμε πάνω στα προβλήματα αυτά μαζί με τις σλοβένικες αρχές τους ερχόμενους μήνες», δήλωσε παράλληλα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά» μας, διαβεβαίωσε επίσης την ώρα που η Σλοβενία αναγκάστηκε αυτόν τον μήνα να βοηθήσει δύο μικρές ιδιωτικές τράπεζές της, τις Factor Banka και Probanka, χορηγώντας τους προσωρινές δημόσιες εγγυήσεις. Η ενέργεια αυτή ενέτεινε τις εικασίες, κυρίως στον γερμανικό Τύπο, όσον αφορά μια ενδεχόμενη ανάγκη χορήγησης χρηματοπιστωτικής βοήθειας στην χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως μόλις πριν από μια εβδομάδα σε προσωρινές κρατικές ενισχύσεις, κρίνοντάς τις απαραίτητες για να «διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Σλοβενία». Αυτή θα λάβει μια οριστική απόφαση για το θέμα των μέτρων αυτών κατά την αξιολόγηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης των δύο τραπεζών, τα οποία θα παρουσιαστούν εντός δύο μηνών.

«Υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, όμως η κατάσταση εξακολουθεί να είναι διαχειρίσιμη υπό την προϋπόθεση ότι οι σλοβένικες αρχές ενεργούν γρήγορα. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με αυτές και θα ανακοινώσουν τις προόδους (της χώρας) το φθινόπωρο», επιβεβαίωσε χθες ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.