Κύκλωμα διέγραφε αποδείξεις από ταμειακές, ζημιές 25 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο

Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκονται γύρω στις 100 επιχειρήσεις


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19:04
13/11/2019
Κύκλωμα διέγραφε αποδείξεις από ταμειακές, ζημιές 25 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο
22
loading

Ένα μεγάλο και εκτεταμένο κύκλωμα ανάπτυξης και χρήσης παράνομων λογισμικών εφαρμογών, που παρεμβαίνουν και αλλοιώνουν τα πραγματικά δεδομένα των συναλλαγών στους φορολογικούς μηχανισμούς και τις ταμειακές μηχανές, εντόπισαν οι υπηρεσίες ειδικών ερευνών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Στο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκονται 100 επιχειρήσεις, ενώ τα έσοδα που έχουν αποκρυβεί υπολογίζονται σε 25 εκατ. ευρώ και οι διαφυγόντες φόροι μόνο από τον ΦΠΑ σε 6 εκατ. ευρώ. Σε δήλωσή του, σχετικά με το θέμα, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής προαναγγέλλει εντατικοποίηση των ελέγχων, ενώ τονίζει ότι θα γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές για όσους παραποιούν φορολογικούς μηχανισμούς με στόχο τη φοροδιαφυγή.

Ο Γ. Πιτσιλής επισημαίνει ότι θα προχωρήσει ταχύτερα η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα συστήματα της ΑΑΔΕ ως μέρος του σχεδίου ψηφιοποίησης το οποίο περιλαμβάνει ακόμη τα ηλεκτρονικά βιβλία και την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Ο έλεγχος και η αποκάλυψη του κυκλώματος φοροδιαφυγής, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, έγινε σε οκτώ στάδια τα οποία είναι τα ακόλουθα:

Στάδιο 1: Έγινε στοχευμένος επιτόπιος έλεγχος σε επιχείρηση εστίασης, κατά τον οποίο ελέγχθηκαν οι αποδείξεις, που είχαν εκδοθεί.

Στάδιο 2: Ζητήθηκε από την επιχείρηση να προσκομίσει τα φορολογικά της στοιχεία.

Στάδιο 3: Οι ελεγκτές προχώρησαν σε αντιπαραβολή απόδειξης, που είχαν από τον επιτόπιο έλεγχο, με την αντίστοιχη απόδειξη, που είχε παραχθεί από το μηχανισμό σήμανσης. Τότε διαπίστωσαν την εξής αλλοίωση: Ο ίδιος αριθμός παραστατικού, με την ίδια ημερομηνία, ώρα, τραπέζι, χειριστή και αλγόριθμο ασφαλούς σήμανσης, εμφάνιζε στα ψηφιακά αρχεία της επιχείρησης (από τα οποία προκύπτουν τα φορολογικά αποτελέσματα) διαφορετικό είδος, τιμή ανά είδος και συνολική αξία.

Στάδιο 4: Την ίδια ημέρα, οι ελεγκτές επισκέφθηκαν ξανά την επιχείρηση, και κατάσχεσαν 2 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και 2 μηχανισμούς σήμανσης.

Στάδιο 5: Από την επεξεργασία των κατασχεθέντων μηχανημάτων, εντοπίστηκε η εταιρεία μηχανογράφησης, στην οποία και έγινε αιφνιδιαστικός έλεγχος.

Στάδιο 6: Εκεί, κατασχέθηκαν ψηφιακά αρχεία με οικονομικά δεδομένα πελατών, καθώς και αρχεία, στα οποία περιλαμβάνονταν τροποποιημένα φορολογικά στοιχεία με «μειωμένες» αξίες.

Στάδιο 7: Ακολούθησε έλεγχος σε άλλη επιλεγμένη επιχείρηση από το πελατολόγιο της εταιρείας μηχανογράφησης προκειμένου να επαληθευτεί η ύπαρξη διασύνδεσης με τα κατασχεθέντα τροποποιημένα αρχεία.

Στάδιο 8: Αφού επαληθεύτηκε η παραπάνω σχέση, ακολούθησαν κοινές δράσεις με τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν ψηφιακά πειστήρια, τόσο από την επιχείρηση μηχανογράφησης, όσο και από τις επιχειρήσεις του πελατολογίου της.

Την επεξεργασία των ψηφιακών πειστηρίων ανέλαβε, στα εργαστήρια της, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, κατόπιν παραγγελίας από την Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

Μέχρι στιγμής, η επεξεργασία έχει εντοπίσει την ύπαρξη δέκα λογισμικών εφαρμογών οι οποίες συνεργάζονται, δίνοντας τη δυνατότητα:

 • Τροποποίησης της συνολικής αξίας των συναλλαγών της ημέρας
 • Τροποποίησης της συνολικής αξίας επιμέρους παραστατικών μεταβάλλοντας (αφαιρώντας) καταλλήλως τα προϊόντα που αναγράφονται σε αυτά
 • Εκ νέου σήμανσης με αλγόριθμο ασφαλούς σήμανσης των τροποποιημένων αρχείων, χωρίς να παρεμβαίνει ο νόμιμος μηχανισμός σήμανσης, με στόχο τη μη δυνατότητα ανίχνευσης της απάτης από τη φορολογική αρχή, αφού τα «πειραγμένα» παραστατικά αποκτούν ορθή νέα ταυτότητα
 • Ελέγχου της τροποποίησης των αξιών στα επιμέρους παραστατικά, ώστε να υπάρχει πλήρης συμφωνία με την τροποποιηθείσα συνολική αξία των συναλλαγών της ημέρας, εξαλείφοντας τυχόν περιθώρια ή ενδείξεις λάθους
 • Επιλεκτικής παρέμβασης τροποποιήσεων για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα
 • Εντοπισμού και απαλοιφής παραστατικών, που, κατά τη διενέργεια των τροποποιήσεων, εμφανίζουν αλλοιωμένο ή κατεστραμμένο περιεχόμενο, ώστε να μην εντοπίζονται ίχνη αλλοίωσης ή παραποίησης σε ενδεχόμενο έλεγχο
 • Διόρθωσης των αρχείων, που παράγει το συνδεδεμένο με το μηχανισμό λογισμικό, τα οποία προορίζονται για διαβίβαση πληροφοριών στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, ώστε να μην παρουσιάζεται η οποιαδήποτε απόκλιση με τα τροποποιημένα
 • Μαζικής διόρθωσης των αλγορίθμων ασφαλούς σήμανσης σε όλα τα παραγόμενα αρχεία, ώστε να αποτρέπεται τυχόν εντοπισμός λάθους
 • Εξάλειψης των ημερομηνιών τροποποίησης των αρχείων, που μεταβλήθηκαν, ώστε να μην αφήνεται σχετικό ίχνος ως προς το χρόνο μεταβολής τους
 • Αυτοματοποιημένης διαγραφής των καταχωρημένων παραγγελιών, καθώς και τα ίχνη αυτών (logs - βήματα χρήστη) κατά την εκκίνηση του υπολογιστή

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή το συγκεκριμένο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκονται γύρω στις 100 επιχειρήσεις. Εκτιμάται ότι η συνολική καθαρή αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο αναλογών Φ.Π.Α. σε περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ. Οι σχετικές έρευνες είναι σε εξέλιξη στο πλαίσιο της παραγγελίας της Εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

22
σχόλια
 1. avatar Συνταξιουχος…

  ...παταξτε τους και αποκαταστήσετε συντάξεις

 2. avatar Κε ..Πιτσιλη …καλημερα…

  ..και αφηστε τα μαγαζια... δεν τα προλαβαίνετε ολα... καληνυχτα

 3. avatar Κε ..Πιτσιλη …καλημερα…

  ..το φπα απο παρκαδορους να φροντισετε.. σ/κ ερχεται.

 4. avatar Πειτε μας τις επιχειρησεις κε Πιτσιλη.

  Ωστε να ζηταμε επιμονα αποδειξεις. Τις Αοριστολογιες τις βαρεθηκαμε ..καποιος καπου καποτε... αμαν

 5. avatar Το φπα..

  ..απο παρκαδορους ιερα οδο κ πειραιως να εισπρατατε κανονικα...φτανει...μην ιδρωσετε περισσοτερο.

 6. avatar Να δω και …

  ..τις λουλουδοταμειακες συνδεδεμενες με ααδε και λουλουδουδες με πιστωτικες κ τι στον κοσμο!!! Σιγασαα μη το πραγματοποιησετε κε πιτσιλη. Θυμηθητε το

 7. avatar 100 επιχειρησεις..;;

  ..κου μουγκα στη ..στρουγκα εδω..ποιες ειναι ...πρεπει να μας τις πειτε...

 8. avatar Αρης…

  ..ελεγχος κ απευθειας συνδεση ταμειακων με ααδε ..τελος της εβδομαδας (να μην πουμε το ιδιο πρωι...) αποδοσης εφοριας κ φπα μεσω τραπεζης....

 9. avatar Αναγκαζονται να κλεβουν..

  ..οι επιχειρησεις για να πληρωνουν μαυρα..τα γουστα των καλιτεχνων τους!!! Συμφωνειτε κε [...] ????

 10. avatar τα ..γαρυφαλοκουλουδα…

  ...τι φπα εχουν??? Επρεπε να τα βαλετε σε αμμεση αποδοση καθημερινα απευθειας συνδεδεμενα με ααδε κ ολες τις λουλουδοκοπελιές ασφαλισμενες!!! Αλλα που??? Ειναι πολλα τα λεφτα Αρη....

 11. avatar Αν…πληρωναν…

  ...Ολοι κ ολα ..τοτε πως θα καταφερναν καποιοι καλιτεχνες να αγοραζουν την ..πανακριβη καθαρη δοση τους??? Με καρτα κ φπα??? Χα

 12. avatar Μήπως οι γνωστοί μιζαδόροι;

  Ποιοί υπουργοί των κλεφτοκυβερνήσεων είχαν ανάμειξη; Αποκλείεται να γίνονται τέτοια πράγματα χωρίς τη γνώση και τη μίζα στους υπουργούς!

  1. avatar πιστεψε με

   στο συγκεκριμένο δεν είχε ανάμειξη κανένας υπουργός. οι εταιρίες ειδικών λογισμικών για χώρους εστίασης έχει αναπτύξει η κάθε μια το δικό της τρόπο να κλέβει το φπα. ελαχιστοτατες είναι που δεν παρέχουν αυτή την \"υπηρεσία\" σε οποίον πελάτη τη ζητήσει.

 13. avatar Ο … υγιής

  και ... αμόλυντος ιδιωτικός τομέας!

 14. avatar Extremouli…

  ..απαντηση...δεν την πατησαν..απλα οι νυκτοβιες κ.α επιχειρησεις καλουν τους επιτηδριους με τα λογισμικα...αν καταλαβες καλα... απλα να κατονομασουν τις επιχειρησεις να παραδειγματιστουν οι ..υπολοιποι...κ να χασουν το μεροκαματο οι ..επιτηδειοι.

  1. avatar σχεδον ολες.

   δεν είναι μόνο οι νυκτόβιες επιχειρήσεις. οπου δεις σε εστίαση να χρησιμοποιούν πρόγραμμα παραγγελιοληψιας.

 15. avatar Extremoulis

  Γιατί δεν λένε ποια εταιρεία είναι; Κι αν την έχουν πατήσει κι άλλοι;;;

  1. avatar δεν την εχει πατησει κανεις

   η εκάστοτε επιχείρηση χρησιμοποιούσε το συγκεκριμένο λογισμικό εις γνώση της ώστε να μην αποδίδει το φπα που πρέπει.

 16. avatar Μια φορά,

  ,να μας πείτε και τις εταιρείες, έτσι για το γ@@@το.

  1. avatar σχεδον ολες.

   η καθε μια έχει αναπτύξει απλά διαφορετικά το λογισμικό της.

 17. avatar 10εδες παρομοιες εταιρειες

  ..ξερει η ΑΑΔΕ οτι λειτουργουν αλλα δεν τολμουν να αποκαλυψουν ..απο την ανω προστασια!!! Ειναι πολλα τσ λεφτα...Αρη!

 18. avatar ..δεν..

  ..υπαρχει κυριοι νυχτερινο μπουζουκλερι που να μην δουλευει ..ετσι ακριβως κ απαραλαχτα. Την ημερα επισκεψης...ολα καλα...την επομενη??? Το 1/10. Χα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει