Βρούτσης: Πάνω από 1 εκατ. οι εκκρεμείς συντάξεις

«Για τραγική και άνευ προηγουμένου η κατάσταση» κάνει λόγο ο υπουργός Εργασίας


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12:13
22/10/2019
Βρούτσης: Πάνω από 1 εκατ. οι εκκρεμείς συντάξεις
6
loading

Αποστέλλεται σήμερα στη Βουλή η απάντηση του υπουργείου Εργασίας στους βουλευτές της συμπολίτευσης Ζωή Ράπτη, Βασίλη Γιόγιακα και Ζήση Τζηκαλάγια, σχετικά με την αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης των εκκρεμών συντάξεων, υποθέσεων και λοιπών εκκρεμοτήτων, στα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «η απάντηση που έρχεται στη Βουλή ξεπερνάει και την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη για το συνολικό ύψος των εκκρεμοτήτων και αποκαλύπτει τα τραγικά λάθη και τις παραλείψεις της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου, η οποία, για χρόνια, έκρυβε την αλήθεια και αδιαφορούσε για την ταλαιπωρία και τους κόπους ζωής των απόμαχων του εργασιακού βίου. Η πραγματική κατάσταση των συνολικών εκκρεμοτήτων των ασφαλιστικών ταμείων εξηγεί, γιατί η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας απέφευγε συστηματικά να δώσει σαφείς απαντήσεις γι' αυτές και αγνοούσε επιδεικτικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Έτσι, εξηγείται, ωστόσο και η χαρακτηριστική απροθυμία που επέδειξε η σημερινή αντιπολίτευση, η οποία, παρ’ όλες τις εκκλήσεις του ίδιου του υπουργού, απέφυγε εμφατικά να υποβάλει σχετικό ερώτημα στη Βουλή», σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε σχετικά:

«Οι 1.058.748 εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις και λοιπές εκκρεμότητες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) προς τους συνταξιούχους-ασφαλισμένους είναι ένα ασύλληπτο νούμερο, που αποτυπώνει ανάγλυφα το μέγεθος της εγκληματικής αδιαφορίας της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και της απελθούσας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά. Τώρα, όλα εξηγούνται. Γνώριζαν και έκρυβαν συνειδητά την αλήθεια. Ήξεραν και παραπλανούσαν, αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία και την αγωνία χιλιάδων εκατοντάδων συνταξιούχων. Απέφευγαν συστηματικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τη λογοδοσία, παρά τις ερωτήσεις και, κυρίως, αυτή που υπέβαλαν 55 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τον Φεβρουάριο του 2019. Δημιουργούσαν εικονικά πλεονάσματα, κρύβοντας κάτω από το χαλί δαπάνες και στοιβάζοντας εκκρεμότητες. Σήμερα, φέρνουμε στο φως την τραγική, αλλά πραγματική εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με οργανωτικές και διοικητικές πρωτοβουλίες, αλλά και με σημαντικές νομοθετικές δράσεις, για να αντιμετωπίσουμε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση».

«Μπροστά σε αυτήν την τραγική και άνευ προηγουμένου κατάσταση, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και οι οργανωτικές δράσεις, που πρέπει να αναπτύξουμε, για να την αντιμετωπίσουμε, αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα» τονίζει το υπουργείο Εργασίας.

Γι’ αυτό, υπογραμμίζει:

«Επαναφέραμε στα τμήματα απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ 86 υπαλλήλους που είχαν μετακινηθεί από τις υπηρεσίες τους, ενισχύοντας κατά 17,2% το έμψυχο δυναμικό των τμημάτων αυτών και κατ’ αυτόν τον τρόπο αυξήσαμε τους ρυθμούς εκκαθάρισης και απόδοσης συντάξεων.

Με νομοθετική πρωτοβουλία, αναστέλλουμε την κινητικότητα στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ και περιορίζουμε δραστικά τη μετακίνηση υπαλλήλων από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ σε άλλες υπηρεσίες ή οργανισμούς.

Εκκινήσαμε και επιταχύναμε τις διαδικασίες, με την έκδοση εγκυκλίου προς τον ΕΦΚΑ, σχετικά με την απόδοση των 66.323 συντάξεων χηρείας και των αναδρομικών ποσών που προέκυψαν από την εφαρμογή του νόμου 4611/2019. Αποδώσαμε τις 66.323 συντάξεις χηρείας στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ τα αναδρομικά ποσά θα καταβληθούν στο τέλος του Οκτωβρίου.

Προωθούμε τη νομοθετική πρωτοβουλία για το μεγάλο ψηφιακό άλμα του υπουργείου Εργασίας, το σύστημα «ΑΤΛΑΣ-ψηφιακή σύνταξη», με το οποίο, από τον Ιούνιο του 2020, οι νέες συντάξεις θα εκδίδονται ψηφιακά.

Με νομοθετική διάταξη, διασφαλίζουμε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στον ΕΦΚΑ με την υποχρέωση κατάρτισης ισολογισμών και την πιστή απεικόνιση της χρηματοοικονομικής κατάστασης του οργανισμού. Σταματάμε το απαράδεκτο φαινόμενο των εικονικών και χαλκευμένων πλεονασμάτων του ΕΦΚΑ που «επιτεύχθηκε» με το μη καταλογισμό δαπανών στους ισολογισμούς του ΕΦΚΑ.

Καταργήσαμε τη δέσμευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς, για τη μείωση του προσωπικού του ΕΦΚΑ από 8.634 εργαζόμενους που είχε το 2016 σε 6.500 το 2020 και, μάλιστα, την ώρα που εκκρεμούσαν χιλιάδες εκατοντάδες συντάξεις-υποθέσεις από τον ΕΦΚΑ.

Με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, το επόμενο διάστημα, προωθούμε περαιτέρω ενίσχυση του δυναμικού στα τμήματα απονομής συντάξεων με νέους υπαλλήλους.

Με ειδική διάταξη, δίνουμε το δικαίωμα έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων στους διευθυντές των περιφερειακών υπηρεσιών και οργανικών δομών των πρώην φορέων που έχουν απορροφηθεί στον ΕΦΚΑ, ενώ, μέχρι τώρα, για την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης, απαιτείτο η τελική υπογραφή από την Κεντρική Υπηρεσία του ΕΦΚΑ, μειώνοντας, έτσι, το χρόνο έκδοσης των νέων συντάξεων περίπου κατά δύο μήνες».

Η πραγματική εικόνα των εκκρεμών συντάξεων-υποθέσεων και λοιπών εκκρεμοτήτων, μέχρι τις 31 Αυγούστου 2019, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, απεικονίζεται στον πίνακα που ακολουθεί.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Κοίτα ποιός μιλάει…

  Τα κλεφτοκόμματα που μείωσαν 11 φορές! τις συντάξεις και τους μισθούς, δεν δικαιούνται δια να ομιλούν.

 2. avatar Πλεονάσματα

  και με τέτοια τερτίπια ο σύριζα παρουσιάζει πλεονάσματα και με άλλα ψέμματα μιλάει για \"μαξιλάρια\", και το παίζει και \"φίλος του λαού\" από πάνω.
  Να ναι καλά τα χαϊβάνια που τον πιστεύουν.

 3. avatar Τι λέει;

  Βγήκα στην σύνταξη τον Ιούλιο του \'15 και μέχρι τον Απρίλιο του\'18 πήρα σταδιακά και κύρια σύνταξη και ταμεία και εφάπαξ!

 4. avatar Hector1955

  Βρούτσης: Πάνω από 1 εκατ. οι εκκρεμείς συντάξεις!
  Αληθεύει κύριε Βρούτση ότι οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ που είναι επιφορτισμένοι με την χορήγηση των συντάξεων είναι καμμιά 50-αριά; Πριν τις εκλογές ήταν περίπου τριπλάσιοι (και δεν έφθαναν) αλλά έληξαν οι αποσπάσεις τους και δεν τις είχε ανανεώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ανανεώθηκαν τώρα, υπήρξε κάποια επιπλέον στελέχωση; Γιατί όταν ανέλαβε η ΝΔ την εξουσία μιλούσατε για εκκαθάριση 10.000 συντάξεων το μήνα!

 5. avatar Μισές αλήθειες όπως πάντα

  350 χιλ εκκρεμότητες Σε ασφαλιστικές υποθέσεις..... είναι συντάξεις ;

  Ο επανυπολογισμος συντάξεων χηρείας θα γίνει συστημικά ή στο χέρι ; Για να ξέρουμε πόσο γρήγορα θα αποδωθούν οι διάφορες στους δικαιούχους .

  Δεν μας λέει γιατι ειναι τόσες πολλές?, γιατι αν ξέρει την αιτία θα μπορέσει να βρει και την λύση που οι Πετροπουλαιοι δεν είχαν βρει 4 χρόνια !

  Επίσης, πόσο γρήγορα θα τις εκκαθαρίσει και με πιο τροπο ; Με προσλήψεις προσωπικου και εργασία σε απαξιωμένο λογισμικό Λειτουργίας των φορέων ; Με ανάδοχους που θα ζητάν τρελά ποσά για πράγματα που σε open source ειναι δωρεάν ;

  Στην εποχή του blockchain κάποιοι ακόμη της γενιάς του υπουργού Του προτείνουν σκαναρίσμα σε καρτέλες ενσήμων και PDF αρχεία.

 6. avatar Γενικό λογιστήριο του κράτους

  Πήγα στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους για να ενημερωθώ για μια αίτηση που είχα κάνει πριν έξι μήνες να ρωτήσω πότε θα επιστραφούν κάποια χρήματα που είχε κερδίσει η μητέρα μου δικαστικά και μου απάντησαν ότι τώρα εξετάζουν τους φακέλους του 2011. Εν τω μεταξύ, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση και μέχρι να της επιστραφούν τα χρήματα, η μητέρα μου έφυγε από τη ζωή.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει