«Η Ελλάδα από σήμερα έχει μια νέα κυβέρνηση, που είναι πλήρως προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και τις απαραίτητες αλλαγές», ανέφερε σε ομιλία του στο Eurobank Investor Forum, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

«Οι δύο πολιτικές δυνάμεις, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίσουν να εργάζονται επίμονα όχι μόνο για να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά και για να αλλάξουν τη χώρα», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Είμαστε περισσότερο από ποτέ αποφασισμένοι να επιταχύνουμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που θα δώσουν ώθηση στην ανταγωνιστικότητα και τις ιδιωτικές επενδύσεις».

Ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε ότι «η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες διέσχισε ένα πολύ δύσκολο δρόμο», αλλά «κατόρθωσε να σταθεί στα πόδια της και συνεχίζει με περισσότερη αποφασιστικότητα και νέα πρόσωπα».

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι «σύντομα θα γίνει επανέναρξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ και περισσότερα περιουσιακά στοιχεία θα προστεθούν στη λίστα, τόνισε δε ότι «οι διαπραγματεύσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης».

«Το ελληνικό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που υλοποιείται από το ΤΑΙΠΕΔ, είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο», υπογράμμισε.

«Όσοι υποστηρίζουν ότι οι καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις θα προκαλέσουν χρηματοδοτικό κενό παραβλέπουν το γεγονός ότι η χρηματοδότηση των τραπεζών φαίνεται να αποδίδει καλύτερα από το αναμενόμενο, γεγονός που αντισταθμίζει πιθανές καθυστερήσεις, αν υπάρχουν, στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών εξελίσσεται ικανοποιητικά και οδεύει προς ολοκλήρωση.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η επόμενη δόση των περίπου 8,1 δισ. ευρώ αναμένεται να αποδεσμευτεί προς το τέλος Ιουλίου, υπό τον όρο η Ελλάδα να εκπληρώσει συγκεκριμένες προαπαιτούμενες δράσεις.

Χαρακτήρισε δε ως τον πιο «αποτελεσματικό, υπό τις παρούσες συνθήκες» τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα επιδιώκει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. «Όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας, διαπραγματευόμαστε με καλή πίστη και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε», επισήμανε.

«Όσοι, όμως, υπόσχονται ότι μπορούν να μας βγάλουν από το μνημόνιο και να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ψεύδονται ασυστόλως», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.