Fitch: Το σχέδιο «Ηρακλής» είναι θετικό για το αξιόχρεο των τραπεζών

«Θα τις βοηθήσει να επιταχύνουν τη μείωση των ''κόκκινων'' δανείων τους»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
3:26
12/10/2019
Fitch: Το σχέδιο «Ηρακλής» είναι θετικό για το αξιόχρεο των τραπεζών
6
loading

Το Πλαίσιο Προστασίας Ελληνικών Στοιχείων Ενεργητικού (σ.σ.: γνωστό ως σχέδιο «Ηρακλής») είναι θετικό για το αξιόχρεο των τραπεζών, καθώς αναμένεται ότι θα τις βοηθήσει να επιταχύνουν τη μείωση του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους (NPLs) που επιβαρύνουν τα κεφάλαια, την κερδοφορία και την ικανότητά τους να χορηγούν δάνεια, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του.

Με το πλαίσιο αυτό, σημειώνει ο Fitch, το οποίο θα επιτρέψει στις τράπεζες να ξεφορτωθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους έως 30 δισ. ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση θα παράσχει εγγύηση για τα υψηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης δάνεια που θα τιτλοποιηθούν. Σε αντάλλαγμα, θα λάβει προμήθεια με βάση τους όρους της αγοράς για τον κίνδυνο που θα αναλάβει. Το πλαίσιο είναι αντίστοιχο με το ιταλικό μοντέλο GACS. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ενέκρινε χθες, καθώς αποφάσισε ότι δεν παραβιάζει τους κανόνες για κρατική βοήθεια.

«Αναμένουμε ότι το πλαίσιο θα εφαρμοσθεί πλήρως τους επόμενους μήνες», σημειώνει ο Fitch, προσθέτοντας ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι πιο δυναμική όσον αφορά την εφαρμογή πολιτικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ποιότητας ενεργητικού στον τραπεζικό τομέα.

Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που κυμαίνονται από 33% έως 51%, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, και έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση τους, κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων και πωλήσεων χαρτοφυλακίων. Όπως σημειώνει ο Fitch, δύο από τις συστημικές τράπεζες σχεδιάζουν να μειώσουν τα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους σε περίπου 20% στο τέλος του 2021, ενώ οι άλλες δύο στοχεύουν σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό ή σε ποσοστό κοντά στο 15%. Η χρήση του πλαισίου μπορεί να επιταχύνει τις σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις, βοηθώντας τις τράπεζες να επιτύχουν νωρίτερα τους στόχους τους, προσθέτει ο οίκος.

Όπως αναφέρει, η επίδραση του πλαισίου στο χρηματοπιστωτικό προφίλ των τραπεζών θα εξαρτηθεί από την έκταση και το κόστος της συμμετοχής καθώς και τη διάθεση των επενδυτών για προβληματικά ελληνικά στοιχεία ενεργητικού. «Φαίνεται να υπάρχει καλή επενδυτική διάθεση, δεδομένων των πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον τομέα φέτος και το βελτιούμενο λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας αναμένεται να στηρίξει τη ζήτηση. Το κόστος για τις τράπεζες θα εξαρτηθεί από το πώς θα χρησιμοποιήσουν το πλαίσιο. Η προμήθεια που θα πληρώνουν για την κρατική εγγύηση θα βασισθεί σε ένα μέγεθος αναφοράς της αγοράς που θα αντιστοιχεί στο επίπεδο και τη διάρκεια του κινδύνου που αναλαμβάνει το κράτος κατά τη χορήγηση της εγγύησης», σημειώνει ο Fitch «Αν και υπάρχουν κίνδυνοι υλοποίησης σχετικά με την καθιέρωση και χρήση του πλαισίου, το προηγούμενο της Ιταλίας και η εμπειρία της αγοράς από ορισμένες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα αναμένεται να κάνουν ομαλή τη διαδικασία και να στηρίξουν την αποδοχή από την αγορά», καταλήγει ο οίκος.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Εμένα η ειδοποίηση

  μου ήρθε πρόπερσι και το δάνειο μου είναι ΠΡΑΣΙΝΟ......

 2. avatar @ Εεεεετσι

  Επειδή έχεις μείνει πίσω, σε πληροφορώ ότι κυβερνά η δεξιά! Αυτό το μέτρο είναι της ΝΔ δώρο στα μεγάλα συμφέροντα που την έκαναν κυβέρνηση.

  1. avatar ρε κοπαδέ ποιός

   ηθικόαριστεροδεξιο...τέτοιος άρχισε αυτό το πανηγύρι παίρνοντας παραμάζωμα και τα πράσινα δάνεια? Πόσο τσιμέντο έχετε στο κρανίο ρε? Η καλύτερα ΚΕΝΟ ΑΕΡΟΣ.

 3. avatar Πουλανε το δανειο σου

  Πουλανε το δανειο σου σε κορακια του εξωτερικου χωρις να απευθυνθουν πρωτα στον δανειοληπτη (κατι που γινεται στην Κυπρο) δεομενου οτι το πουλανε στο 3 εως 5% της αξιας του..Δλδ ενα δανειο 100 χιλιαδων ευρω το πουλανε 3 εως 5 χιλ ευρω.Χθες μου ηρθε ειδοποιηση απο την τραπεζα Πειραιως οτι το δανειο μου πωληθηκε σε κορακι της Ιρλανδιας.Εχει τεραστια ευθυνη η Τραπεζα της Ελλαδος που τους επιτρεπει να πωλουν το δανειο χωρις να απευθυνθουν πρωτα στον δανειοληπτη προσφεροντας τους ιδιους ορους με αυτους που προσφερουν το δανειο στα κορακια.Ζουμε στη χωρα της ασυδοσιας και δεν μπορω να ξερω αν πισω απο τις εταιρειες κορακια υπαρχουν και ντοπια κορακια που για να περασουν τετοιες αποφασιες λαδωνονται οπως παρ χαριν διοικητες τραπεζων και υπουργοι που ποιουν την νισσαν διευκολυνοντας τους χορηγωντας κρατικη εγγυηση δηλαδη ενεχυριαζοντας το χρημα του λαου.Καπως ετσι αποτελειωσαν τις λαϊκες καταθεσεις με το PSI και το κουρεμα των αποθεματικων των ταμειων που οδηγησε στις περικοπες των συνταξεων προς χαρι των τραπεζων.Αντε θυμα αντε ψωνιο αντε αιωνιο Ελληνα κοροϊδο.

  1. avatar τώρα τα πουλάνε ρε?

   Τα είχαν πουλήσει οι.... αριστεροηθικοί τσαρλατάνοι του ΤΣΙΡΚΟΥ ΣΦΥΡΙΖΑΝΘΕΛ πρώτοι και καλύτεροι πρίν απ'αυτούς......πόσο άρρωστοι είσαστε ρε......

  2. avatar Εεεεετσι

   Πρώτη φορά αριστερά.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει