Προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 27ης και 28ης Ιουνίου θα είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και η τραπεζική ένωση, έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, κατά την διάρκεια συνέντευξής που παραχώρησε στην Ρώμη, στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών.

«Δυο θα είναι τα κύρια θέματα της επόμενης συνόδου: η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και η επίτευξη προόδου όσον αφορά την τραπεζική ένωση. Δεν φτάνουν, πλέον, γενικόλογες δεσμεύσεις και δηλώσεις μελλοντικών προθέσεων», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στην ανεργία των νέων, ο Λέτα τόνισε: «Αν δεν λύσουμε το πρόβλημα αυτό θα χαθούν η ελπίδα και η εμπιστοσύνη. Τα τελευταία πέντε χρόνια, στην Ιταλία ρίξαμε το κύριο βάρος στην χρηματοδότηση του ταμείου ανεργίας και στην αύξηση της συντάξιμης ηλικίας. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με τους νέους».

Μιλώντας σχετικά με την τραπεζική ένωση εξήγησε ότι «είναι μέρος της ενίσχυσης της αξιοπιστίας της Ευρώπης», καθώς πρέπει «να γίνει σαφές ότι η οικονομική κρίση δεν οφείλεται στην Γηραιά Ήπειρο», όπως είπε.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο κύμα κινητοποιήσεων στην Τουρκία, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η φάση αυτή πρέπει να ξεπεραστεί και να αποφευχθούν ακρότητες» και ότι «είναι σημαντικό επίσης αυτά τα γεγονότα να μην προκαλέσουν κρίση στην πορεία προσέγγισης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού δήλωσε βέβαιος, παράλληλα, ότι οι δικαστικές υποθέσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν πρόκειται να δημιουργήσουν προβλήματα στην πορεία της κυβέρνησής του, επαναλαμβάνοντας συγχρόνως ότι «είναι ανάγκη να ψηφισθεί ένας νέος εκλογικός νόμος, που να ευνοεί την πολιτική σταθερότητα στη χώρα», συμβάλλοντας να αναδεικνύονται ισχυρές κυβερνήσεις.

«Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο από κάθε τι άλλο είναι το να αναλάβει η χώρα μου κύριο ρόλο στην οικοδόμηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης (. . .), ώστε να μην υπερισχύσουν οι δυνάμεις που μάχονται το κοινό μας οικοδόμημα στις Ευρωεκλογές του 2014», υπογράμμισε ο Λέτα.