Στα χθεσινά επίπεδα του 1,34% βρέθηκε σήμερα υπό διαπραγμάτευση το 10ετές ομόλογο στη δευτερογενή αγορά. Το ενδεχόμενο μίας παρατεταμένης υποχώρησης των ρυθμών ανάπτυξης στην ευρωζώνη επηρεάζει αρνητικά τα ομόλογα. Είναι ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής της Deutsche Bank Κρίστιαν Σιούινγκ, μιλώντας στο Λονδίνο σήμερα, άσκησε δριμεία κριτική σε Ευρωπαίους πολιτικούς και τραπεζίτες, οι οποίοι όπως είπε, στραγγαλίζουν την ανάπτυξη καθώς έχουν καταστήσει την Ε.Ε ένα εξαιρετικά μη ελκυστικό προορισμό για τις επενδύσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT o διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο ουρανός έχει σκοτεινιάσει».

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) περιορισμένο ήταν σήμερα το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 14 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 7ετές ομόλογο με 6 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς, διατηρήθηκε στο 1,34%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,60% να διαμορφωθεί στο 1,94% από 1,93%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί και σήμερα το ευρώ, καθώς το απόγευμα διαπραγματευόταν στο 1,0962 δολ από το 1,1017 δολ. όταν άνοιξε η αγορά.

Τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία από την ευρωζώνη, κυρίως αυτά που αφορούν την Γερμανία, η οποία απ’ ό,τι φαίνεται παρασύρει προς τα κάτω σε επιβράδυνση το σύνολο της οικονομίας της Ε.Ε , αλλά και οι συνεχιζόμενοι εξωτερικοί κίνδυνοι οι οποίοι συνδέονται με τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, επηρεάζουν αρνητικά το ευρώ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε πρόσφατα ότι η οικονομία της ευρωζώνης ενδέχεται να μην ανακάμψει σύντομα, γεγονός που καθιστά αναγκαίο τον νέο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης και την περικοπή των επιτοκίων.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,353%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,432%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,453% και, τέλος, στον μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,461%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0982 δολάρια.