Την ταχεία υλοποίηση των σχεδίων για τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης και εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών της ευρωζώνης ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα το απόγευμα, ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ τόνισε ότι η δημιουργία μίας πλήρους τραπεζικής ένωσης απαιτεί έναν ενιαίο μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών —ένα ρόλο που ετοιμάζεται να αναλάβει η ΕΚΤ από τα μέσα του 2014— και έναν ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης ή/και εκκαθάρισης.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο τονίζει με έμφαση ότι ο μελλοντικός ενιαίος εποπτικός μηχανισμός και ο ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης και εκκαθάρισης αποτελούν βασικά στοιχεία για να κινηθούμε στην κατεύθυνση της εκ νέου ολοκλήρωσης του τραπεζικού συστήματος και για τον λόγο αυτό απαιτούν ταχεία εφαρμογή», δήλωσε ο κ. Ντράγκι.

Η ΕΚΤ ανησυχεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αντιδρούν στη δημιουργία ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης και εκκαθάρισης των τραπεζών και θέλει να συσταθεί αυτός ο μηχανισμός για να στηριχθεί ο ρόλος της όσον αφορά την εποπτεία των τραπεζών.

Ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε τις χώρες της Ευρωζώνης ότι θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή τους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και να μην εφησυχάζουν λόγω της βελτίωσης του κλίματος στις αγορές. «Το Διοικητικό Συμβούλιο (της ΕΚΤ) θεωρεί πολύ σημαντικό να περιορισθούν μόνο σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσον αφορά τη χορήγηση πρόσθετου χρόνου για τη διόρθωση των υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων».

Αν, μετά από την παρέλευση της διετούς παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής, το δημοσιονομικό έλλειμμα μίας χώρας είναι πολύ υψηλό και η ανταγωνιστικότητα πολύ χαμηλή, «νομίζω ότι οι αγορές δεν θα είναι ευτυχισμένες και θα τιμωρήσουν πολύ γρήγορα τη χώρα αυτή», πρόσθεσε ο κ. Ντράγκι.