Οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ επιτάχυναν το ρυθμό των προσλήψεων στις οποίες προχώρησαν τον Μάιο, ωστόσο γενικώς η αύξηση της απασχόλησης παρέμεινε κατά τον προηγούμενο μήνα αργή και υπολειπόμενη των προβλέψεων των οικονομολόγων, καθώς στον τομέα της παραγωγής αγαθών μειώθηκαν κατά 3.000 οι προσλήψεις.

Άλλα στοιχεία που παρουσιάστηκαν επίσης σήμερα καταδεικνύουν ότι επιβραδύνεται η ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ, η οποία από την προηγούμενη βδομάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με μια αύξηση στα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων, η οποία αποθαρρύνει τους δανειολήπτες να επιδιώξουν την αναχρηματοδότηση των δανείων τους. Για πρώτη φορά εδώ κι ένα χρόνο, τα επιτόκια αυτά ξεπέρασαν το 4%.

Οι ιδιωτικές εταιρείες προσέθεσαν 135.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο, σύμφωνα με μια έκθεση για την απασχόληση σε εθνικό επίπεδο (ADP National Employment Report). Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η αύξηση θα ανερχόταν στις 165.000.

Επιπλέον, η εκτίμηση για τις προσλήψεις που έγιναν τον Απρίλιο αναθεωρήθηκε σε 113.000, από 119.000.

«Ο αριθμός αυτός ήταν ασθενικός», σχολίασε αναλυτής του οίκου Moody’s Analytics, που συμμετείχε στην κατάρτιση της έρευνας, μεταδίδει το ΑΜΠΕ. «Τα δεδομένα μοιάζουν να δείχνουν ότι αντί να επιταχύνεται η αύξηση της απασχόλησης, στην πραγματικότητα επιβραδύνεται καθώς εισερχόμαστε στους καλοκαιρινούς μήνες».

Ο ρυθμός της ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ αναμένεται να επιβραδυνθεί το τρέχον τρίμηνο εν σχέσει με το πρώτο, όταν ανήλθε σε 2,4%, εν μέρει λόγω των αυτόματων περικοπών και των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η Ουάσινγκτον.
Στον τομέα της μεταποίησης οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν συνολικά κατά 3.000 τον Μάιο, με την πτώση να φτάνει τις 6.000 στις βιομηχανίες, κάτι το οποίο αποδόθηκε στην μείωση των στρατιωτικών δαπανών.

Εξάλλου το εργασιακό κόστος μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο κατά το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, ήτοι 4,3% κατά μέσον όρο, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, που αντιθέτως ανέμενε ότι θα αυξανόταν 0,5%.

Στο άνοιγμα στην Γουόλ Στριτ σημειώθηκε πτώση, ενώ το δολάριο έπεσε ελαφρά έναντι του γεν και του ευρώ στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος.

Σε 48 ώρες αναμένεται εξάλλου να δοθεί στην δημοσιότητα μια κυβερνητική έκθεση για την τρέχουσα κατάσταση στην αμερικανική αγορά εργασίας στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Προβλέπεται ότι θα δείξει μικρή μόνον τόνωση της απασχόλησης–ότι τον Μάιο εκτός αγροτικού τομέα οι νέες θέσεις εργασίας ανήλθαν συνολικώς στις 170 χιλιάδες (από 165 χιλιάδες τον Απρίλιο). Στον ιδιωτικό τομέα, οι μισθωτοί αναμένεται να είναι επιπλέον 180.000. Το ποσοστό των ανέργων αναμένεται ότι θα παραμένει σταθερό, στο 7,5%.