Στουρνάρας: Η Λαγκάρντ θα ακολουθήσει… «γραμμή Ντράγκι»

«Τα οφέλη από τη λήψη μέτρων τώρα υπερβαίνουν κατά πολύ το κόστος»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13:41
16/09/2019
Στουρνάρας: Η Λαγκάρντ θα ακολουθήσει... «γραμμή Ντράγκι»
6
loading

Η διάδοχος του Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα ταχθεί πιθανόν υπέρ της διατήρησης της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής και της στήριξης, όταν θα αναλάβει τα καθήκοντά της τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

«Υπάρχουν ισχυρά νομισματικά, οικονομικά και χρηματοπιστωτικά επιχειρήματα που υποδηλώνουν ότι η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα συνεχίσει, περισσότερο ή λιγότερο, την ίδια γραμμή», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg.

O κ. Στουρνάρας ήταν μεταξύ της πλειοψηφίας των αξιωματούχων της ΕΚΤ που υποστήριξαν να περιληφθεί η αγορά ομολόγων στο πακέτο στήριξης που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη από τον Ντράγκι, στο οποίο περιλαμβάνεται επίσης μία μείωση των επιτοκίων.

Αν και ο Ντράγκι έκανε λόγο για «ευρεία συναίνεση» όσον αφορά την κίνηση αυτή, υπήρξε αντίθεση από διοικητές κεντρικών τραπεζών που εκπροσωπούν πάνω από το μισό του πληθυσμού και του εθνικού προϊόντος της Ευρωζώνης.

«Υπάρχουν κόστη και οφέλη από κάθε απόφαση», είπε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας: «Τα οφέλη, όμως, από τη λήψη μέτρων τώρα υπερβαίνουν κατά πολύ το κόστος».

Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι η στήριξη δικαιολογείται από τις αδύναμες οικονομικές προοπτικές που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη.

Οι αποφάσεις της περασμένης εβδομάδας «ήταν αναγκαίες, επειδή ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλός, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές του έχουν αναθεωρηθεί καθοδικά και παραμένουν πολύ χαμηλότερες από τον στόχο της ΕΚΤ και οι ρυθμοί ανάπτυξης υποδηλώνουν μία σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης», είπε.

«Επιπλέον, οι κίνδυνοι παραμένουν καθοδικοί, ιδιαίτεροι αυτοί που αφορούν τον εμπορικό πόλεμο και ένα Brexit χωρίς συμφωνία». Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντράγκι απηύθυνε εντονότερη έκκληση στις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν τις προσπάθειές του για τη στήριξη της οικονομίας, λέγοντας ότι «είναι η ώρα της δημοσιονομικής πολιτικής».

Ο Στουρνάρας συμμερίστηκε την έκκληση αυτή, λέγοντας ότι οι χώρες που έχουν τα μέσα για δημοσιονομική στήριξη πρέπει να αναλάβουν δράση για το κοινό καλό. Οι Ολλανδοί είναι πιθανόν να σημάνουν το τέλος της πολιτικής μείωσης του χρέους τους αυτή την εβδομάδα, αν και οι Γερμανοί παραμένουν πολύ επιφυλακτικοί όσον αφορά τις δαπάνες τους.

«Η δημοσιονομική πολιτική στις χώρες εκείνες της Ευρωζώνης με επαρκή δημοσιονομικό χώρο και περιθώριο στο ισοζύγιο πληρωμών δεν συμβάλλει στον αναγκαίο βαθμό στην ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης», είπε ο Στουρνάρας, προσθέτοντας: «Συνεπώς, η νομισματική πολιτική πρακτικά και δυστυχώς παραμένει το μόνο διαθέσιμο μέσο πολιτικής».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Η κοτσάνα πάει σύννεφο

  Σαν κεντρικός τραπεζίτης ο Στουρνάρας οφείλει να αναλύει την οικονομική κατάσταση και αυτό κάνει με μια σειρά από διαπιστώσεις.
  Όλοι οι σχολιαστές εδώ αντίθετα, χωρίς κανένα σχόλιο επί της ουσίας, πετάτε αβασάνιστα την επιφανειακή κοτσάνα σας. Τα ίδια κάνατε και όταν προηγούμενοι κεντρικοί τραπεζίτες προειδοποιούσαν για την επερχόμενη πτώχευση: πετούσατε τούβλα και κεραμίδια, και μετά το παίζετε μάγκες από πάνω!

 2. avatar Ελλην_ζευς

  Αυτό τον [...] τον πληρώνουμε εμείς για να πετάει τις [...]

 3. avatar Λζ

  Εσένα ποτέ τελείωνει η θητεία σου; Τώρα που βγήκε ο Κούλης όλα. Καλά; Άντε να χάθητε όλοι λαμόγια

 4. avatar Λαζαρίδης

  Άχρηστος και ηθικά επιλήψιμος. Ακατάλληλος για την χρυσοπληρωμένη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που τον διόρισε ο προδότης Σαμαράς.

 5. avatar ΑΝΑΡΧΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ

  Γιάννη άντε καιρός να ξεκουραστείς να ησυχάσουμε και εμείς από τον στρατευμένο σου λόγο

 6. avatar Φιδισιο κορμί

  Ροτέισον....τα ίδια πρόσωπα στις βασικές θέσεις....εντεταλμένοι....πραγματικά αποτελεσματικοι δολοφόνοι λαών παραμένουν στα πράγματα...Η πραγματικότητα ξεπερνάει τις θεωρίες συνομωσίας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει