Τις συστάσεις της για την οικονομική πολιτική των κρατών μελών της ΕΕ αναμένεται να δημοσιοποιήσει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι συστάσεις για όλες τις χώρες – εκτός από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, οι οποίες βρίσκονται σε προγράμματα διάσωσης – θα πρέπει να εγκριθούν από τους ηγέτες της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. Στη συνέχεια αναμένεται να ενσωματωθούν στους εθνικούς προϋπολογισμούς, που θα παρουσιαστούν το φθινόπωρο.

Οι συστάσεις αφορούν όλες τις πτυχές οικονομικής πολιτικής των κρατών και αποτελούν μέρος του προγράμματος «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», σκοπός του οποίου είναι η παροχή συνδρομής προς τις εθνικές κυβερνήσεις προκειμένου να διατηρούν τα δημοσιονομικά τους στοιχεία και την πορεία της οικονομίας τους εντός των πλαισίων που έχουν συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως αναφέρει η διαδικτυακή πύλη EUobserver, η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει να δοθεί παράταση στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ολλανδία για να περιορίσουν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους, ενώ το επισημαίνει ότι κατά τους τελευταίους μήνες η Επιτροπή εμφανίζεται πιο διαλλακτική στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής των κρατών.