Για τις φορολογικές δηλώσεις μίλησε στο «Πρωινό μου» ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης, ξεκαθαρίζοντας ότι ακόμη κι αν φέρουν τα λεφτά τους από το εξωτερικό εκείνοι που τα έβγαλαν παράνομα, δεν θα φορολογηθούν μόνον με 5%.

Υποστήριξε πάντως ότι οι διασταυρώσεις των εφόρων είναι προσεκτικές. «Ελέγχονται όλοι», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η έννοια της δωρεάς υπάρχει αλλά «δεν μπορεί η εφορία να κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα». Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ανέφερε ακόμη ότι οι φορολογικές δηλώσεις έχουν αρχίσει να υποβάλλονται και φθάνουν μέχρι σήμερα τις περίπου 5.500 που έχουν αποσταλεί. Τόνισε ότι οι έφοροι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με εκείνους τους φορολογούμενους που ναι μεν έχουν καταθέσεις, αλλά δεν μπορούν να τις δικαιολογήσουν.

Αναφέρθηκε στη μικρή φορολόγηση των αγροτεμαχίων και υποστήριξε ότι θα υπάρχουν κάποιες ελαφρύνσεις για τους φορολογούμενους που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα οικονομικά. Πάντως, διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση, ότι οι έλεγχοι είναι αυστηροί και γι’ αυτό δεν μπορεί ο καθένας να αποκρύπτει πράγματα από την εφορία.

«Ο έφορος εξετάζει το πραγματικό γεγονός της δωρεάς. Είναι αυστηροί οι έφοροι», ανέφερε. Είπε ότι ξεκίνησαν οι φορολογικές δηλώσεις και «όλοι θα εκπλαγούν με αυτά που θα πληρώσουν φέτος. Θα είναι πολύ λιγότερα τα χρήματα σε σχέση με πέρυσι.

Ο κόσμος να μην νομίζει ότι μπορεί να δηλώνει ότι θέλει».