Ο αποκλεισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις διεθνείς αγορές τον Μάιο του 2011 δεν οφείλεται στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους, αλλά από τους ίδιους τους διεθνείς επενδυτές «εξαιτίας της έκθεσης της κυπριακής στην ελληνική οικονομία», υποστηρίζει ο οικονομικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Φαίδων Καλοζώης.

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Καλοζώης διευκρινίζει πως πρόκειται για προσωπική γνώμη «προς άρση οποιωνδήποτε αμφιβολιών».

Σχετικά αναφέρει ότι τον τελευταίο καιρό έχει επιχειρηθεί σε διάφορα φόρα να ερμηνευτεί η ενδεχόμενη σχέση στην οικονομική κρίση Κύπρου – Ελλάδας, με δημόσια αναφορά και στο όνομά του. Η μεγάλη έκθεση της κυπριακής οικονομίας στους κινδύνους της ελληνικής ήταν, σύμφωνα με τον κ. Καλιζώη, η βασική διαφορά μεταξύ της Κύπρου και άλλων κρατών, «τα οποία μπορούσαν να δανείζονται, ενώ δεν είχαν καλύτερη αξιολόγηση από την Κύπρο».

Αναφέρει ακόμη ότι οι κίνδυνοι δεν περιορίζονταν στην κατοχή ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων από τις κυπριακές τράπεζες, αλλά επεκτείνονταν και στο δανειακό χαρτοφυλάκιο και γενικά στις δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία. Το γεγονός αυτό, υποστηρίζει, σε συνδυασμό με το μεγάλο μέγεθος των κυπριακών τραπεζών σε σύγκριση με το ΑΕΠ της Κύπρου, κρίθηκε από τις αγορές ότι απειλούσε την ικανότητα του κυπριακού Δημοσίου να ανταποκριθεί στις μελλοντικές υποχρεώσεις του.