Ένα από τα πρότζεκτ, που έχουν ήδη πάρει το δρόμο τους για να ιδιωτικοποιηθεί δημόσια περιουσία, είναι αυτό των περιφερειακών αεροδρομίων.

Πρόκειται στην ουσία για ένα δυναμικό μεν κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, καθώς αποτελεί έναν στην ουσία εξαγωγικό κλάδο, που δεν επηρεάζεται σημαντικά από τη κρίση, κοιμώμενο δε, αφού βρίσκεται υπό τη σκέπη του ελληνικού Δημοσίου, με ό,τι και αν μπορεί να σημαίνει αυτό για την εύρυθμη λειτουργία του.

Η ιδιωτικοποίηση όλων αυτών των αεροδρομίων δεν έχει να κάνει μόνο με τα πολύτιμα έσοδα, που θα βάλει το κράτος στα ταμεία του. Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Ανάπτυξης, εκτιμάται ότι αυτή η κίνηση θα συμβάλλει:

– στην προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα,

– στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών για την αναβάθμιση των αερολιμένων,

– στη μετατροπή των περιφερειακών αεροδρομίων από απλές πίστες προσγείωσης/απογείωσης, σε τοπικούς πόλους ανάπτυξης,

– στη στήριξη του τουρισμού,

– στην παροχή ευνοϊκών συνθηκών για τους Έλληνες και ξένους αερομεταφορείς, για την αύξηση της επιβατικής κίνησης,

– στη λειτουργικότερη συγκοινωνιακή σύνδεση όλων των περιοχών,

– στη διευκόλυνση δια συνολικών ρυθμίσεων για την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών,

– στην εναρμόνιση με το κοινοτικό δίκαιο.

Στην ουσία, με την ιδιωτικοποίηση δίνεται η δυνατότητα να υλοποιηθούν απαραίτητα έργα υποδομής και εκσυγχρονισμού των περιφερειακών αεροδρομίων, για τα οποία δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρατικά κονδύλια.

Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν οι εκτάσεις γύρω από τις αεροδρομιακές υποδομές, αναπτύσσοντας εμπορικές χρήσεις, που θα μπορούν να έχουν τη μορφή ακόμα και υπερτοπικών εμπορικών κέντρων.

Υπό αυτές τις συνθήκες, εκτιμάται ότι -πέρα από τα έργα, που θα αναλάβουν οι ιδιώτες- είναι δυνατόν να προκύψουν επιπλέον οικονομικά οφέλη για το Δημόσιο.

Παράγοντες της τουριστική αγοράς υποστηρίζουν ότι -σε μια θερινή περίοδο, που έχει ήδη αρχίσει- η όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων θα βοηθούσε τα μάλα στον τουρισμό.

Κι αυτό, γιατί, ακόμα και αν απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να περάσουν επί της ουσίας τα περιουσιακά στοιχεία στα χέρια ιδιωτών, και μόνο το πέρασμά τους στον επενδυτή, που θα επικρατήσει, θα βοηθήσει άμεσα στην όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία τους και -κατά συνέπεια- στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Πηγή: news.gr