Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε καλύτερη θέση από πέρυσι, αλλά οι προοπτικές του συνεχίζουν να είναι αβέβαιες, ενώ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την έκθεση τους στα κρατικά χρέη, αναφέρει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στην έκθεσή της, η ΕΚΤ τονίζει ορισμένους κινδύνους για τη σταθερότητα του κλάδου καθώς τα πρόσφατα αδύναμα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης ενίσχυσαν την πιθανότητα για «διπλή» ύφεση.

«Ένας αριθμός τραπεζών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στη χρηματοδότηση από τις αγορές, γεγονός που τις αναγκάζει να στραφούν στην ΕΚΤ», τονίζεται.

«Όσον αφορά τις προοπτικές της κερδοφορίας του κλάδου και τις πιέσεις στη χρηματοδότηση, η πιθανότητα πτώσης των κερδών και αντιστροφή της επίδρασης στην παροχή πιστώσεων παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι»

Για τις προοπτικές των δανείων στα νοικοκυριά η ΕΚΤ σημειώνει πως οι κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι μεγάλοι λόγω της υψηλής ανεργίας και των συνθηκών που επικρατούν στις χορηγήσεις.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ οι τράπεζες θα εμφανίσουν ζημιές στα παραπάνω χαρτοφυλάκια και ειδικά στα καταναλωτικά δάνεια.

Οι κίνδυνοι που απορρέουν από τις επιχειρήσεις έχουν υποχωρήσει από πέρυσι, αλλά παραμένουν σημαντικοί καθώς οι χρεοκοπίες αναμένεται πως θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες.