Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, που καταρτίζει το ινστιτούτο Ifo, υποχώρησε τον Απρίλιο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, δείχνοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δυσκολεύεται να εξέλθει από την ύφεση που βρέθηκε στα τέλη του περασμένου έτους.

Ο δείκτης μειώθηκε στις 104,4 μονάδες από 106,7 μονάδες τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε σε επίπεδο κάτω και από τη χαμηλότερη εκτίμηση που έκαναν οικονομολόγοι σε έρευνα του Ρόιτερς, στην οποία η μέση πρόβλεψη ήταν 106,2 μονάδες.

Η ανακοίνωση των στοιχείων αυτών είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει η ισοτιμία του ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου, ενώ η τιμή των γερμανικών ομολόγων (bunds) κινήθηκε γρήγορα ανοδικά.

Η γερμανική οικονομία αντέστη επί μακρόν στην κρίση της ευρωζώνης, η οποία οδήγησε τις περισσότερες από τις άλλες χώρες της στην ύφεση, αλλά συρρικνώθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2012.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Γερμανία δυσκολεύεται να αφήσει πίσω αυτή τη ζοφερή κατάσταση, ιδιαίτερα λόγω της εξασθένησης της κινέζικης οικονομίας, η οποία αποτελεί μία ισχυρή εναλλακτική αγορά για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Τα απογοητευτικά στοιχεία του δείκτη Ifo, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της έρευνας PMI που έδειξαν ότι ο ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας συρρικνώθηκε τον Απρίλιο, βοηθούν στη διαμόρφωση επιχειρημάτων για να μειώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.