Το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ευρωζώνης (ΟΜΤ) θα ενεργοποιείται μόνο στις περιπτώσεις εκείνες, κατά τις οποίες η ενδιαφερόμενη χώρα θα υπογράφει ένα αυστηρό μνημόνιο και θα αποκτά πλήρη πρόσβαση στις αγορές, ξεκαθάρισε ο Peter Praet, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Έτσι, τόνισε θα δημιουργηθούν τα κατάλληλα κίνητρα για τις κυβερνήσεις προκειμένου να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε σχέση με τα δημοσιονομικά τους μεγέθη και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Praet, αφού αναφέρθηκε διεξοδικά στους λόγους που οδήγησαν στην κρίση χρέους στην Ευρώπη, υποστήριξε ότι η νομισματική πολιτική είναι μόνο ένα εργαλείο για την άμβλυνση της κρίσης καθώς το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αγοράσει χρόνο για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Εξέφρασε δε την πεποίθησή του ότι η Κύπρος δεν αποτελεί μοντέλο για τη διαχείριση ανάλογων προβλημάτων.

Ο Praet υποστήριξε ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη αποκάλυψε τον ελλιπή θεσμικό σχεδιασμό της, καθώς απουσίαζε ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για την πρόληψη τέτοιων καταστάσεων αλλά και για τη διαχείριση και την επίλυσή τους και για αυτό θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μια ισχυρότερη οικονομική ένωση.

Πάντως, ο Peter Praet υπογράμμισε ότι παρατηρείται ουσιαστική πρόοδος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε πολλές χώρες που μαστίζονται από την κρίση, καθώς καταγράφεται μια πτώση της εγχώριας ζήτησης, αλλά και μια ενίσχυση των εξαγωγών, κάτι που όπως είπε, δείχνει ότι οι προσπάθειες των χωρών αυτών να αποκαταστήσουν την ισορροπία των οικονομικών τους, αποδίδει καρπούς.

Καταλήγοντας πρόσθεσε παρατηρείται μερική αντιστροφή στις απώλειες της ανταγωνιστικότητας, αν και, όπως είπε, ο ρυθμός της προόδου διαφέρει από χώρα σε χώρα.