«Η Κύπρος θα εξασφαλίσει προχρηματοδότηση και αύξηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για να αντιμετωπίσει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται», τονίζει, μεταξύ άλλων, σε επιστολή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προς τον πρόεδρο Νίκος Αναστασιάδη, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην επιστολή Μπαρόζο ο οποίος, όπως σημείωσε «προσκαλεί την κυπριακή κυβέρνηση να τύχει προχρηματοδότησης από κονδύλια που δικαιούται η Κύπρος στο πλαίσιο του γνωστού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2020».

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «έχουν δημιουργηθεί τεχνοκρατικές και πολιτικές ομάδες οι οποίες ετοιμάζουν ένα σχέδιο το οποίο θα έχει ως στόχο την επίσπευση αυτών των προγραμμάτων». Η Κύπρος, είπε, θα εξασφαλίσει ένα ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, καθώς η χώρα είναι νησιωτική και απομονωμένο κράτος, όπως επίσης και άλλα 7 εκατ. ευρώ τα οποία θα κατανεμηθούν στο πλαίσιο της αγροτικής πολιτικής.

Υπάρχει σαφής δέσμευση, είπε, ότι «από το 1% θα πάμε στο 1,5% για τα έτη 2014-2015», εφόσον όμως υπάρξει προετοιμασία εκ μέρους του κράτους, των φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «αποδίδουν οι προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για την προχρηματοδότηση ευρωπαϊκών κονδυλίων κι αυτό προκύπτει από την επιστολή του προέδρου της ΕΕ, Ζοζέ Μανουέ Μπαρόζο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη».

Η επιστολή Μπαρόζο είναι απάντηση σε επιστολή του κ. Αναστασιάδη που στάλθηκε στις 9 Απριλίου.

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr.