Η αμερικανική κυβέρνηση παρεμβαίνει στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη με την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Τζ. Λου, ο οποίος αναμένεται να ζητήσει από τους συνομιλητές του χαλάρωση των μέτρων λιτότητας, υιοθετώντας πολιτικές πιο φιλικές προς την ανάπτυξη.

Ο κ. Λου πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη, Βερολίνο και Παρίσι.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να δώσουν έμφαση στην στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς σήμερα, εν μέσω ύφεσης, επιχειρούν να επιλύσουν την κρίση χρέους με μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας.

Η καταδίκη των μέτρων λιτότητας από ανώτατο δικαστήριο στην Πορτογαλία, οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ελληνικού σχεδίου διάσωσης και το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία θέτουν νέα εμπόδια στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης που συναντώνται αυτή την εβδομάδα στο Δουβλίνο, τονίζεται χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η σταδιακή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και η παγκόσμια προσπάθεια για την στήριξη της ανάπτυξης μέσω νομισματικών μέτρων θα μπορούσε να απειληθεί από την ύφεση που παρουσιάζει η ευρωζώνη, όπου η ανεργία εκτινάχθηκε στο ποσοστό-ρεκόρ 12%.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι το «αδέξιο κυπριακό σχέδιο διάσωσης» του προηγούμενου μήνα επανέφερε την απειλή εξόδου κεφαλαίων από την Ευρώπη, ενώ κατέδειξε την αδυναμία της Ευρώπης να καθησυχάσει τις αγορές, τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Μπλούμπεργκ ο πρώην Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Λόρενς Σάμερς, «η αδεξιότητα με την οποία χειρίστηκαν την κυπριακή κατάσταση έχει δημιουργήσει ένα ουσιαστικό αίσθημα ανησυχίας στην Ευρώπη».

Η εφημερίδα Wall Street Journal, αναφερόμενη στην επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στην Ευρώπη, υποστηρίζει ότι αντανακλά εν μέρει το φόβο ότι η αποτυχία των Ευρωπαίων ηγετών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του χρέους μπορεί να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία σε μια ευαίσθητη στιγμή, όταν η αμερικανική οικονομία μοιάζει να κερδίζει έδαφος.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο κ. Λου, ο οποίος —όπως τονίζεται— δεν διαθέτει τη διεθνή εμπειρία του προκατόχου του, θα ασκήσει πιέσεις για τη λήψη αποφασιστικότερων δράσεων με στόχο τον τερματισμό της κρίσης χρέους, ενώ σύμφωνα με δήλωση ανώτατου αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφύγει μια επανάληψη της προσέγγισης που ακολούθησε για τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών.