Στα 3,9 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα έσοδα του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας το 2012. Συνολικά το αποτέλεσμα του Ομίλου το 2012 διαμορφώθηκε σε ζημίες 2,1 δισ. ευρώ, λόγω προβλέψεων έναντι πιστωτικών κινδύνων 2,5 δισ. ευρώ, ενώ κερδοφόρο ήταν το τέταρτο τρίμηνο,  με κέρδη 314,8 εκατ. ευρώ.

Σημαντική ήταν η συνεισφορά στα καθαρά αποτελέσματα από τη Finansbank η οποία κατέγραψε κέρδη 668 εκατ. ευρώ περίπου για το 2012, αυξημένα κατά 82% σε σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία.

Οι συνολικές χορηγήσεις της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 70,5 δισ. ευρώ, έναντι 72,4 δισ. ευρώ το 2011. Οι καταθέσεις ανήλθαν σε 58,7 δισ. ευρώ, έναντι 59,5 δισ. ευρώ το 2011. Ο pro forma συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του ενοποιημένου ομίλου μαζί με την Eurobank διαμορφώνεται στο 10%.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς δήλωσε πως τα αποτελέσματα του Ομίλου για το 2012 αντικατοπτρίζουν τις επιπτώσεις από το PSI, που επηρέασε όλο το πιστωτικό σύστημα αλλά κυρίως την Εθνική, δεδομένου ότι εκ της θέσεως της κατείχε το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, σε απόλυτα μεγέθη, ενώ τόνισε πως η Εθνική θα επιβαρυνθεί με απώλεια μελλοντικών εσόδων λόγω του προγράμματος επαναγοράς Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου.

Ο κ. Τουρκολιάς σημείωσε πως η Εθνική Τράπεζα προάσπισε τον κυρίαρχο ρόλο της στις τραπεζικές εξελίξεις, μέσω της επιτυχούς δημόσιας πρότασης για την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών της Eurobank μετά τη λήψη όλων των απαραίτητων εγκρίσεων, ενώ προχωρεί ολοταχώς προς τη νομική και τη λειτουργική συγχώνευση των δύο οργανισμών. Με την ένωση αυτή προκύπτει ένας μεγεθυμένος και περισσότερο ανθεκτικός στις σύγχρονες προκλήσεις Όμιλος -με εκτιμώμενες συνέργειες ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ-, ο οποίος έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι θα παίξει καταλυτικό ρόλο για τη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκατάστασης της κεφαλαιακής βάσης του Ομίλου είναι η πρόκληση στην οποία καλούμεθα να ανταπεξέλθουμε το αμέσως επόμενο διάστημα. Προς αυτή την κατεύθυνση, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον διευρυμένο Όμιλο της Εθνικής από διεθνείς επενδυτές για τη δυνατότητα συμμετοχής τους στην ανακεφαλαιοποίηση είναι υπαρκτό. Επίσης, σε συμφωνία και ακολουθώντας τις οδηγίες του Eurogroup, επεξεργαζόμαστε σχέδιο για την άμεση και ενεργητική διαχείριση των πιστωτικών τίτλων του παθητικού με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας. Σε αυτήν την προσπάθεια θα έχουμε συμμάχους μας όλους όσοι πιστεύουν ότι η Εθνική Τράπεζα, μαζί πια με την Eurobank, όπως και η ελληνική οικονομία, θα τα καταφέρουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.