Διευκρινίσεις για τη διαχείριση των επιταγών που έχουν εκδώσει έδωσαν οι Τράπεζα Κύπρου, Cyprus Ρopular Βank και Ελληνική Τράπεζα.

Με κοινή τους ανακοίνωση ενημέρωσαν τους πελάτες τους πως οι νόμιμες προθεσμίες προς εμφάνιση, πληρωμή και εκκαθάριση των τραπεζικών επιταγών τους παρατείνονται μέχρι την παρέλευση της αναγκαστικής αργίας που έχει επιβληθεί στα πιστωτικά ιδρύματα.

Όπως τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση των τραπεζών, δυνάμει των αποφάσεων των Κυπριακών Αρχών με τις οποίες ορίσθηκε να παραμείνουν κλειστά τα υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα συντρέχει περίπτωση «ανωτέρας βίας» εξ αιτίας της οποίας τα υποκαταστήματα των ως άνω τραπεζών στην Ελλάδα δεν δύνανται να εμφανίσουν, πληρώσουν και εκκαθαρίσουν τις επιταγές που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους από οποιαδήποτε αιτία. Ως εκ τούτου, οι νόμιμες προθεσμίες προς εμφάνιση των ως άνω επιταγών παρατείνονται μέχρι την πάροδο της ανωτέρας βίας.

Σημειώνεται πως με απόφαση του Γραφείου Συμψηφισμού Αθηνών εκδόθηκε εγκύκλιος προς τις τράπεζες να μην εκκαθαρίζονται επιταγές εκδόσεως κυπριακών τραπεζών στα ταμεία των ελληνικών τραπεζών, μέχρι νεωτέρας. Το Γραφείο Συμψηφισμού Αθηνών δεν μπορεί να κάνει δεκτές τις επιταγές των κυπριακών τραπεζών, επειδή τα συστήματά τους δεν λειτουργούν και αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο εξαπάτησης.

Η εκκαθάριση των επιταγών γίνεται ανά τρεις ημέρες και οι κυπριακές τράπεζες δεν λειτούργησαν καθόλου μετά την Καθαρά Δευτέρα, με αποτέλεσμα οι πληρωμές που έγιναν με τέτοιες επιταγές να φαίνονται σαν ακάλυπτες, αφού δεν μπορεί η ΔΙΑΣ να αντιστοιχήσει τις πληρωμές με τα ποσά στους λογαριασμούς.

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr