Οι διεθνείς πιστωτές της Πορτογαλίας θα δώσουν στη χώρα έναν επιπλέον χρόνο, ως το 2015, για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) της, σύμφωνα με πηγές ενήμερες για τη νέα έκθεση των επιθεωρητών της τρόικας.

Η παραχώρηση αυτή μοιάζει να αποτελεί μια αναγνώριση των συνεπειών που έχει η ύφεση σε όλη την Ευρώπη στη χώρα της Ιβηρικής, καθώς και των προσπαθειών που καταβάλλει η Λισαβόνα για να επιτύχει τους στόχους του μνημονίου δανεισμού 78 δισ. ευρώ, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια, είπαν οι πηγές αυτές.

«Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια προσαρμογής, η οποία αναγνωρίζεται. Υπάρχει συναίνεση (μεταξύ των δανειστών) ότι οι εξωτερικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και ότι η Πορτογαλία χρειάζεται άλλον ένα χρόνο για να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3%», σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Επιθεωρητές της τρόικας – Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – βρίσκονται στη Λισαβόνα και ολοκληρώνουν την πιο πρόσφατη εξέταση της κατάστασης της οικονομίας και της εφαρμογής του μνημονίου αυτή την εβδομάδα.

Οι επιθεωρητές μπορούν να προτείνουν μια αναθεώρηση των όρων επί το ευνοϊκότερο στους πιστωτές της Πορτογαλίας.

«Αυτός (ο στόχος να μειωθεί το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ της Πορτογαλίας) θα επιτευχθεί το 2015. Η ύφεση αυτής της χρονιάς θα είναι υψηλότερη, περίπου 2%, κάτι που κάνει την εκτέλεση του προϋπολογισμού πιο δύσκολη», δήλωσε η πηγή στη Λισαβόνα.

Το υπουργείο Οικονομικών απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Η πορτογαλική κυβέρνηση λέει ότι ίσως χρειαστεί έναν επιπλέον χρόνο για να μειώσει το έλλειμμα, λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης. Τον περασμένο μήνα αναθεώρησε προς το χειρότερο τις προβλέψεις της για τη συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας, στο 1,9% από 1%.

Οι δανειστές είχαν ήδη αναθεωρήσει το στόχο της Πορτογαλίας για το έλλειμμα την περασμένη χρονιά, αφού τα φορολογικά της έσοδα αποδείχτηκαν ανεπαρκή λόγω της πτώσης της καταναλωτικής ζήτησης και της αύξησης της ανεργίας.

Οι τρέχοντες στόχοι της Λισαβόνας είναι να μειωθεί το έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ φέτος (από 5%) και κατόπιν στο 2,5% το 2014.

«Η ύφεση στην Ευρώπη είναι ένα σημαντικό δεδομένο και γι’ αυτό η τρόικα είναι ευέλικτη», είπε μια δεύτερη πηγή, προσθέτοντας ότι οι στόχοι σε ό,τι αφορά τους εξωτερικούς λογαριασμούς της Πορτογαλίας επιτυγχάνονται ταχύτερα από ό,τι προέβλεπε το μνημόνιο.