«Ανόητες» χαρακτήρισε σήμερα στο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο τις περικοπές στις ομοσπονδιακές δαπάνες ο Μπαράκ Ομπάμα, περικοπές που πρόκειται να τεθούν «αυτόματα» σε ισχύ από απόψε.

Σύμφωνα με τον Ομπάμα οι περικοπές θα στοιχίσουν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, προκαλώντας έναν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και κατηγόρησε τους αντιπάλους του Ρεπουμπλικανούς ως υπευθύνους για το παρόν αδιέξοδο.

Μιλώντας από την αίθουσα Τύπου λίγα λεπτά μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των κομμάτων στα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου, ο Ομπάμα έκρινε πως οι περικοπές αυτές «δεν είναι αναγκαίες».

Επικρίνοντας τους Ρεπουμπλικανούς για την αποτυχία να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις προσπάθειες να αποφευχθούν οι περικοπές, ο πρόεδρος προειδοποίησε για τις «αλυσιδωτές αντιδράσεις» που θα αρχίσουν να πλήττουν τη μεσαία τάξη, αλλά και την αμερικανική οικονομία στο σύνολό της.

Πάντως, ο Ομπάμα είπε πως παρά τις περικοπές, η χώρα «θα τα βγάλει πέρα. Δεν πρόκειται για μία Αποκάλυψη».

«Είναι απλώς ανόητες. Και πρόκειται να βλάψουν. Να βλάψουν μεμονωμένους ανθρώπους και να βλάψουν την ευρύτερη οικονομία. Δεν είμαι ένας δικτάτορας. Είμαι ένας πρόεδρος. Εκείνο που πρωτίστως δεν μπορώ να κάνω είναι να εξαναγκάσω το Κογκρέσο να λάβει τις ορθές αποφάσεις. Ελλείψει μίας απόφασης από πλευράς του (Ρεπουμπλικάνου) προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ και των άλλων να θέσουν το συμφέρον των οικογενειών της μέσης τάξης υπεράνω των πολιτικών επιδιώξεων, οι περικοπές αυτές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται» επισήμανε.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να επικρατήσει η «ελάχιστη συναίνεση της κοινής λογικής» μεταξύ των κοινοβουλευτικών στον Λόφο του Καπιτωλίου και πως θα επιδιώξει μία συμβιβαστική λύση μέσα στις επόμενες ημέρες κι εβδομάδες κι αφού αρχίσει η εφαρμογή των περικοπών απόψε.

Επιπλέον, ο πρόεδρος άσκησε πιέσεις στο Κογκρέσο να φροντίσει ώστε να μην απειληθούν βασικές λειτουργίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης όταν εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα στις 27 Μαρτίου, υπογραμμίζοντας πως «αυτό είναι το ορθό».

Με την έναρξη της εφαρμογής των περικοπών στις δαπάνες να απέχει μερικές ώρες, ο Ομπάμα κάλεσε τους κοινοβουλευτικούς να αναλάβουν δράση ώστε να επικυρωθεί μία «απόφαση συνέχισης» στην χρηματοδότηση πολλών κυβερνητικών δράσεων και πέραν της τρέχουσας ημερομηνίας λήξης της. «Φρονώ πως αυτό μπορεί να αποτραπεί», δήλωσε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στον κίνδυνο να σταματήσει η λειτουργία της κυβέρνησης λόγω αδυναμίας συνέχισης των ομοσπονδιακών δαπανών.