Στη δικαιοσύνη όσοι λάμβαναν και εξέδιδαν συντάξεις-μαϊμού

Το υπουργείο οικονομικών παραπέμπει όλες τις υποθέσεις


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18:55
21/02/2013
Στη δικαιοσύνη όσοι λάμβαναν και εξέδιδαν συντάξεις-μαϊμού
2
loading

Στην παραπομπή στη δικαιοσύνη όλων των υποθέσεων και των υπευθύνων για την παράνομη είσπραξη σύνταξης προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας η διαδικασία της απογραφής (καταγραφής) των συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατέδειξε πως εκ των 435.000 που ελάμβαναν σύνταξη τελικώς δεν απεγράφησαν 2.368 περιπτώσεις. Για αυτές τις περιπτώσεις, διεκόπη η καταβολή της σύνταξης. Οι δε αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις ανήρχοντο στο ποσό των 24 εκατ. ευρώ και από την αναζήτηση βρέθηκε το ποσό των 12,7 εκατ. ευρώ.

Από την διαδικασία της καταγραφής διαπιστώθηκε ο θάνατος 2.000 συνταξιούχων με ημερομηνία θανάτου προγενέστερη κατά τουλάχιστον 6 μήνες από την ημερομηνία διαγραφής τους. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν παραπεμφθεί στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από τη διαδικασία της καταγραφής εκτιμάται σε 693.841 ευρώ ανά μήνα.

Παραλλήλως, την επόμενη εβδομάδα εισάγεται στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο καθιερώνεται η καταβολή από την επομένη της εξόδου από την ενεργό υπηρεσία του 50% του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού που έφερε ο υπάλληλος κατά το χρόνο της αποχώρησής του από την υπηρεσία.

Το ανωτέρω ποσοστό του 50% διαμορφώνεται στο 60% σε περιπτώσεις υπαλλήλου που είναι γονέας 3 τέκνων και άνω ή γονέας τέκνου με αναπηρία ή προστάτης μέλους της οικογένειας με αναπηρία. Με τον τρόπο αυτό ο υπάλληλος αμέσως μετά την έξοδό του από την υπηρεσία (εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησής του) θα λαμβάνει προκαταβολή έναντι της σύνταξής του για διάστημα 8 μηνών κατ' ανώτατο όριο.

Ταυτόχρονα τίθεται αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τις υπηρεσιακές διαδικασίες που απαιτούνται για την έκδοση της σύνταξης του Δημοσίου.

Από την 31η Μαΐου θα αρχίσει η εφαρμογή της νέας ρύθμισης που αφορά την προκαταβολή στο δικαιούχο επί της σύνταξης αμέσως με την έξοδο από την ενεργό υπηρεσία. Ειδικότερα:

-Όσοι από 1η Ιουνίου υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης θα εντάσσονται στο νέο σύστημα και συνεπώς δεν θα έχουν μισθοδοτικό κενό.

-Όσοι υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης από την 1η Μαρτίου του 2013, λαμβάνουν τις προβλεπόμενες τρίμηνες αποδοχές, εν συνεχεία εντάσσονται στο νέο σύστημα και συνεπώς δεν θα έχουν και αυτοί μισθοδοτικό κενό.

-Όσοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις συνταξιοδότησης, από τον Ιούλιο του 2012 και μέχρι στις 28 Φεβρουαρίου του 2013, λαμβάνουν τις προβλεπόμενες τρίμηνες αποδοχές και οι υποθέσεις τους διεκπεραιώνονται μέχρι την 30η Ιουνίου.

Σημειώνεται πως ήδη από τα τέλη του 2012 απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες και επετεύχθη σύντμηση του χρόνου αναμονής στο Γενικό Λογιστήριο τους Κράτους από 11 μήνες που ήταν τον Ιούλιο του 2012, στους 7 μήνες τον Φεβρουάριο του 2013.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar JT

    αισχος,τι φασιστικη τρικομματικη κυβερνηση τσολακογλου ειναι αυτη...

  2. avatar Ομηρος ομηρόπουλος

    ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΙΣΩ ΕΝΤΟΚΩΣ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΕΜΕΝΗ !!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει