Το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών την χρονιά που πέρασε περιορίστηκε κατά 73% σε σύγκριση με το 2011 και διαμορφώθηκε σε 5,6 δισ. ευρώ ή 2,9% του ΑΕΠ (από 9,9%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά πρωτίστως τη σημαντική μείωση τόσο του εμπορικού ελλείμματος κατά 7,6 δισ. ευρώ όσο και του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων κατά 6,4 δισ. ευρώ, και δευτερευόντως την αύξηση των πλεονασμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων (κατά 884 εκατ. ευρώ) και του ισοζυγίου υπηρεσιών (κατά 90 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα στο εμπορικό ισοζύγιο καταταγράφηκε το 2012 αύξηση των εξαγωγών (εκτός πλοίων και καυσίμων) κατά 3,8%, ενω οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 15%.

Η μικρή αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών, ενώ το τουριστικό συνάλλαγμα μειώθηκε κατά 4,6% σε σύγκριση με το 2011, και οι αφίξεις μη κατοίκων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,5%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων μειώθηκε κατά 6,4 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2011, κυρίως λόγω της δραστικής μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους επί των τίτλων του Δημοσίου που διακρατούν κάτοικοι του εξωτερικού.

Η μείωση αυτή οφείλεται στην εφαρμογή του PSI, καθώς και στη χρονική μετατόπιση της καταβολής των τόκων που αφορούν δάνεια του μηχανισμού στήριξης μέσω της ΕΚΤ.

Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 884 εκατ. ευρώ από ό,τι το 2011

Οι ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από το εξωτερικό (όπως αυτές αντανακλώνται στο συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και μεταβιβάσεων) μειώθηκαν το 2012 κατά 82% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, υποχωρώντας στα 3,26 δισ. ευρω.

Όσον αφορά στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών της χώρας, οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 2,3 δισ. ευρώ, έναντι καθαρής εκροής 453 εκατ. ευρώ το 2011.

Η εισροή σε μεγάλο βαθμό αντανακλά αύξηση της συμμετοχής της Crédit Agricole στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής Τράπεζας ενώ οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος εμφάνισαν καθαρή εισροή 30,4 εκατ. ευρώ (αποεπένδυση).

Επίσης, το 2012 στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 100,5 δισ. ευρώ, έναντι καθαρής εκροής 19,8 δισεκ. ευρώ το 2011.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την εκροή κεφαλαίων αφενός λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε οµόλογα και έντοκα γραμμάτια έκδοσης µη κατοίκων (περιλαμβανομένων οµολόγων του EFSF) κατά 57,7 δισ. ευρώ και αφετέρου λόγω της µείωσης των τοποθετήσεων µη κατοίκων σε οµόλογα και έντοκα γραμμάτια που έχουν εκδοθεί από κατοίκους Ελλάδος κατά 41,8 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, εκροή κεφαλαίων καταγράφηκε και λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε χρηματοοικονομικά παράγωγα του εξωτερικού κατά 831 εκατ. ευρώ και σε µετοχές εξωτερικού κατά 129 εκατ. ευρώ.

Εκροή καταγράφηκε, επίσης, λόγω της µείωσης των τοποθετήσεων µη κατοίκων σε µετοχές εσωτερικού κατά 52 εκατ. ευρώ.