Επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας, διατύπωσε η κυπριακή αντιπολίτευση με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», σύμφωνα με το οποίο, η Pimco σε επιστολή της προς τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρει πως στον υπολογισμό του ύψους του ποσού ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο αμερικανικός οίκος κινήθηκε στη βάση των παραμέτρων, που της είχαν καθορίσει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και η κυπριακή κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του επιτελείου του Νίκου Αναστασιάδη, Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι οι νέες αποκαλύψεις, φανερώνουν ότι οι υπολογισμοί της Pimco έγιναν στη βάση φόρμουλας της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ.Η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ, υποστήριξε,«έχει υποθηκεύσει το μέλλον αυτού του τόπου και την ίδια ώρα παραπλανά και ρίχνει την ευθύνη των πράξεών της σε όλους τους άλλους».

Ανέφερε, επίσης, ότι οι σημερινές αποκαλύψεις, «ουδόλως απαλλάσσουν τις τράπεζες και τους τραπεζίτες από τις βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση» και επεσήμανε πως, επί αυτών των ευθυνών, ο Νίκος Αναστασιάδης, δεν θα επιδείξει καμία ανοχή.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης

Εξάλλου, η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι «αδυνατεί να αντιληφθεί το σκεπτικό με το οποίο καθορίστηκαν οι όροι εντολής της Pimco, με αποτέλεσμα η βιωσιμότητα του χρέους μας να τίθεται υπό αμφισβήτηση».

Η ΟΕΒ καλεί τους υπεύθυνους να πληροφορήσουν την κοινή γνώμη με πλήρη διαφάνεια για το τι ακριβώς συνέβη, ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε παραπέρα την οικονομία, την απασχόληση, τις επενδύσεις και τη επιχειρηματική δραστηριότητα. Δυστυχώς οι αποκαλύψεις στο υπό αναφορά δημοσίευμα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κάναμε «οικονομικό χαρακίρι», καταλήγει η ΟΕΒ.