Ενδιαφέρον του Πεκίνου για ελληνικά προϊόντα, κυρίως ελαιόλαδο, βαμβάκι και κρασιά, διαπιστώθηκε σε χθεσινή συνάντηση του υπουργου Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αθ. Τσαυτάρη και ευρωπαίων ομολόγων του, με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Χ. Λιαγκγιού, στη Ρώμη.

«Η Κίνα καλείται, όπως επισήμανε ο κ. Λιαγκγιού, να θρέψει το 20% του ανθρώπινου πληθυσμού, έχοντας στη διάθεσή της μόνο το 9% των καλλιεργήσιμων εδαφών και λιγότερο από το 4% των υδάτινων πόρων. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα προϊόντα της Μεσογείου, και φυσικά, της Ελλάδας», δήλωσε στο ΑΠΕ ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Μου έκανε πραγματικά εντύπωση το ότι και οι Κινέζοι συνομιλητές αναφέρθηκαν με έμφαση στο ελληνικό ελαιόλαδο, στο βαμβάκι και στα ελληνικά κρασιά», προσέθεσε ο κ. Τσαυτάρης, τονίζοντας επίσης, ότι «διαπιστώθηκε ενδιαφέρον και όσον αφορά την αύξηση των εισαγωγών τους από τις μεσογειακές χώρες και ειδικότερα την Ελλάδα, και όσον αφορά την απαλοιφή των γραφειοκρατικών εμποδίων».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, συμμετείχε στη Ρώμη σε συνάντηση «στρογγυλής τράπεζας» με θέμα τη συνεργασία των χωρών της νότιας Ευρώπης με την Κίνα.

Η επόμενη συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί στην Κίνα, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία και πρόσκληση της κινεζικής αντιπροσωπείας.