Capital controls: Οι αλλαγές που σχεδιάζονται ως τα τέλη Μαΐου

Aπαγορευτικό το προεκλογικό κλίμα για πλήρη άρση των περιορισμών


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14:38
08/05/2019
Capital controls: Οι αλλαγές που σχεδιάζονται ως τα τέλη Μαΐου
4
loading

Σε νέα χαλάρωση των capital controls, έως τα τέλη Μαΐου, προσανατολίζεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο της περαιτέρω διευκόλυνσης των συναλλαγών των επιχειρήσεων. Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν χθες οι επικεφαλής των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο, καθώς και στις συναντήσεις με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Στις διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες, μεταξύ άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν, σε ό,τι αφορά το θέμα των capital controls και με δεδομένο ότι το προεκλογικό κλίμα είναι απαγορευτικό για την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων κυρίως προς το εξωτερικό, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται σε μικρές κινήσεις σταδιακής χαλάρωσης, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή».

Στο πλαίσιο αυτό προτίθεται να διευρύνει το όριο για τις συναλλαγές των επιχειρήσεων με το εξωτερικό και ενδεχομένως το όριο για τα εμβάσματα ιδιωτών στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι σήμερα οι επιχειρήσεις μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές με το εξωτερικό έως το όριο των 100.000 ευρώ ανά ημέρα και ανά πελάτη, έπειτα από προσκόμιση των σχετικών τιμολογίων και παραστατικών. Οι συγκεκριμένες συναλλαγές διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών με πίστωση του λογαριασμού του αντισυμβαλλομένου και υπολογίζονται εντός του εβδομαδιαίου ορίου που ορίζεται από την Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για κάθε τράπεζα. Πρόθεση είναι το όριο να διευρυνθεί και οι τράπεζες να έχουν μεγαλύτερες πρωτοβουλίες κινήσεων έναντι της Επιτροπής Εγκρίσεως Συναλλαγών, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Διεξοδική ήταν η συζήτηση μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου για τον χρόνο ενεργοποίησης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων όσων θέλουν να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία. Η πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου, καθώς τότε, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε, θα είναι έτοιμοι οι αναγκαίοι αυτοματισμοί, έτσι ώστε οι αιτήσεις που θα υποβάλλονται να ελέγχονται αυτόματα ως προς την επιλεξιμότητά τους.

Όσον αφορά τα εργαλεία για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, η κυβέρνηση έχει προκρίνει το σχέδιο του ΤΧΣ, δηλαδή τη δημιουργία ενός σχήματος προστασίας ενεργητικού (APS - Asset Protection Scheme), χωρίς να έχει απορρίψει την πρόταση της Tράπεζας της Ελλάδος, η οποία ωστόσο τοποθετείται σε δεύτερο χρόνο. Η τελική πρόταση, όπως έχει εξειδικευθεί από την JP Morgan ύστερα από συνεχείς διαβουλεύσεις με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ε.Ε. για τη δημιουργία του APS, στο οποίο θα μεταφερθούν κόκκινα δάνεια ύψους 15 - 20 δισ. ευρώ, αναμένεται ν' αποσταλεί έως τα τέλη Μαΐου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar ΚΛΕΩΝ

  Με τοση φοβερη οικονομια...γιατι δεν τα καταργει ο φοβερος Αλεξης?

  1. avatar ikuy

   γιατί δεν θα μείνουν ούτε τα πόμολα στις τράπεζες.

 2. avatar ΚΑΛΑ ΜΑ…

  ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΟΣΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ. ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΓΙΝΑΜΕ. ΞΑΝΑΖΟΥΜΕ ΤΟ " ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ". ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΧΑΡΟΥΜΕ. ΟΙ ΛΗΣΤΕΣ ΒΓΗΚΑΝ ΠΑΓΑΝΙΑ

  1. avatar Lxi

   Οι κανονικοί ληστες θα βγουν παγανιά ζζπαλι μονο αν ο λαός ξεγελαστει και τους βγαλει κυβέρνηση τον Οκτωβρη και τοτε θα μας αποτελειωσουν και αντιο στις συνταξεις μας.
   Η Famiglia εχει ηδη ετοιμα πεντε - εξη ακινητα υπ´ οψη της για να τα αγορασει. !!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει