«Η ρύθμιση, από μόνη της δεν αρκεί, για να επαναφέρει τη χώρα και την οικονομία, σε μόνιμους και σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης» τονίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το νόμο με τις 120 δόσεις

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πακέτο των τριών προωθούμενων ρυθμίσεων οφειλών σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία σε έως 120 δόσεις και Δήμους σε έως 100 δόσεις, είναι μια άκρως θετική πρωτοβουλία, εφόσον σχεδόν 4 εκατ. φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, θα μπορέσουν επιτέλους να πάρουν μια «βαθιά» ανάσα. Αυτή ωστόσο η ρύθμιση, από μόνη της δεν αρκεί, για να επαναφέρει τη χώρα και την οικονομία, σε μόνιμους και σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης» τονίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας.

«Πρέπει λοιπόν, να πλαισιωθεί και από αναπτυξιακές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις, με μακροπρόθεσμη στόχευση. Να ακολουθήσουν άμεσα, τα επόμενα βήματα, μόνιμου χαρακτήρα, όπως: ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ, μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος και νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Η ρύθμιση στα ασφαλιστικά ταμεία, κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και υλοποιεί ένα πάγιο αίτημα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, καθώς πλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα αποπληρώσουν τις οφειλές τους με βάση το πραγματικό τους εισόδημα. Είναι θετικό ότι δεν υπάρχουν εισοδηματικά κα περιουσιακά κριτήρια.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο, για τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η ρύθμιση εξυπηρετεί τις ατομικές επιχειρήσεις που μπορούν να ρυθμίσουν σε έως 120 δόσεις, όμως δεν καλύπτει χιλιάδες άλλες μορφές επιχειρήσεων, που έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν σε έως μόνο 18 ή 30 δόσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, όπως παρουσιάστηκε, μόνο τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως 120 δόσεις, ενώ οι επιχειρήσεις που αναζητούν μια «ανάσα» ρευστότητας για να μην καθυστερούν πληρωμές σε προμηθευτές και εργαζόμενους, θα έχουν ρύθμιση χρεών έως σε 18 δόσεις (αντί 12) και μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις για οφειλές από «έκτακτη αιτία» (π.χ. από φόρο κληρονομιάς) θα μπορεί να φτάνει και στις 30 δόσεις (αντί 24 που ισχύει παγίως).

Με αυτό τον διαχωρισμό, οι πλειοψηφία των επιχειρήσεων θα αποκλειστεί από τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία, έχοντας μοναδική διέξοδο στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπου η διεκπεραίωση των αιτήσεων γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς και ελάχιστοι οφειλέτες έχουν καταφέρει να ενταχθούν.

Στα αρνητικά της ρύθμισης, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε την ολιγοήμερη δυνατότητα υποβολής αίτησης ένταξης, καθώς μόνο σε 45 ημέρες, έως 28 Ιουνίου θα είναι ανοικτή η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων.

Ακόμη, σε αυτή τη συγκυρία και με τα σημαντικά προβλήματα ρευστότητας  που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, το να μην καταβάλει κανείς δυο φορές τη δόση της ρύθμισης, είναι εξαιρετικά πιθανό, με αποτέλεσμα χιλιάδες οφειλέτες να μην καταφέρουν να παραμείνουν ούτε στις 120 δόσεις.

Οι ρυθμίσεις οφειλών, κινούνται σε θετική τροχιά για όσους επλήγησαν από την κρίση. Όμως το Β.Ε.Α αναμένει την ανακοίνωση θετικών μέτρων ελάφρυνσης για όλους τους συνεπείς επιχειρηματίες και τους ενήμερους φορολογούμενους με συμβολική μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών τους εισφορών» καταλήγει.