Ποια σενάρια επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Νέα σύσκεψη της διακομματικής


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10:10
01/02/2013
Ποια σενάρια επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων
loading

Νέα σύσκεψη θα έχουν σήμερα στις 11 το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών η διακομματική επιτροπή για θέματα φορολογίας και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης προκειμένου να εξετάσουν τις εισηγήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Στην σημερινή σύσκεψη αναμένεται να υπάρξει μια πρώτη απόφαση για το ύψος του αφορολογήτου ορίου, καθώς και τα κλιμάκια για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητούν ο ενιαίος φόρος να επιβάλλεται με αφορολόγητο όριο 50.000 - 100.000 ευρώ και όχι από το πρώτο ευρώ.

Οι σημερινές αποφάσεις της διακομματικής επιτροπής θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα σε συνάντηση των εκπροσωπών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν τη κυβέρνηση συνεργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες για τα φυσικά πρόσωπα η κλίμακα του ενιαίου φόρου προβλέπει 7 - 9 φορολογικά κλιμάκια με τους συντελεστές να ξεκινούν από 0,1% και να φθάνουν μέχρι 2 για ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τα 3.000.000 ευρώ. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων στα νομικά πρόσωπα θα επιβληθεί με 10 συντελεστές ανάλογα με χρήση ακίνητου (άλλος συντελεστής για εμπορικά ακίνητα, άλλος για βιομηχανικά ακίνητα κ.λπ..).

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων εξετάζεται να επιβληθεί και σε όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα και στα αγροτεμάχια, χωρίς να εξαιρούνται οι κατ' επάγγελμα αγρότες. Πάντως ενδεχομένως αυτό να μετατεθεί για το 2014 οπότε θα καθορισθεί αφορολόγητο όριο το οποίο θα συνδέεται με την έκταση και την αξία του αγροτεμάχιου.

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα αντικαταστήσει από το Σεπτέμβριο του 2013 το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και το ΦΑΠ και αναμένεται να εισφέρει στα κρατικά ταμεία 1,1 δισ. ευρώ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει