Τα νέα τραπεζογραμμάτια που θα ολοκληρώσουν την σειρά «Ευρώπη» αναμένεται να τεθούν σε κυκλοφορία στις 28 Μαΐου 2019. Η ανανέωση στον σχεδιασμό αφορά τα χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας 5, 10, 20 και 50 ευρώ. Όσον αφορά τα  χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ  διαθέτουν νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας που επιτρέπουν τη γρήγορη και εύκολη εξακρίβωση γνησιότητας τους.

Στο ολόγραμμα, στο επάνω μέρος της λωρίδας -ασημί χρώματος- υπάρχουν μικρά σύμβολα του ευρώ (€) που κινούνται γύρω από τον αριθμό της αξίας και γίνονται πιο καθαρά στο άμεσο φως. Στην συγκεκριμένη λωρίδα χρώματος εμφανίζεται επίσης η προσωπογραφία της Ευρώπης, η βασική εικόνα που απεικονίζει τον αντίστοιχο αρχιτεκτονικό ρυθμό και ένα μεγάλο σύμβολο του ευρώ (€). Στα νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και 200 ευρώ εμφανίζεται επίσης ένας βελτιωμένος αριθμός με βαθυπράσινο χρώμα. Παρόλο που ο αριθμός με βαθυπράσινο χρώμα παρουσιάζεται σε όλα τα υπόλοιπα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη», στη βελτιωμένη αυτή μορφή εμφανίζονται επίσης σύμβολα του ευρώ (€) μέσα στους αριθμούς της αξίας.

Ομοιότητες και διαφορές

Τα νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και 200 ευρώ διαφέρουν σε μέγεθος από τα τραπεζογραμμάτια των 100 και 200 ευρώ της πρώτης σειράς. Και οι δύο ονομαστικές αξίες έχουν πλέον το ίδιο πλάτος με τα τραπεζογραμμάτια των 50 ευρώ. Ωστόσο, το μήκος τους παραμένει αμετάβλητο – όσο μεγαλύτερο είναι το τραπεζογραμμάτιο, τόσο υψηλότερη είναι η αξία του.

Καθώς τα τραπεζογραμμάτια των 50, 100 και 200 ευρώ έχουν πλέον το ίδιο πλάτος, η διαχείριση και η επεξεργασία τους από τα μηχανήματα καθίσταται ευκολότερη. Επίσης, θα ταιριάζουν καλύτερα στο μέγεθος των πορτοφολιών και θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καθώς θα φθείρονται λιγότερο. Τα τραπεζογραμμάτια περιλαμβάνουν επίσης και μηχαναγνώσιμα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Σ’ αυτά των 100 και 200 ευρώ, τα εν λόγω χαρακτηριστικά έχουν ενισχυθεί, ενώ έχουν προστεθεί νέα με σκοπό την ταχύτερη επεξεργασία και εξακρίβωση της γνησιότητας των τραπεζογραμματίων.

Όπως τόνισε  το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Yves Mersch στην ομιλία του για την επίσημη παρουσίαση των νέων τραπεζογραμματίων, με τη μετάβαση στα νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και 200 ευρώ, ολόκληρη η σειρά των τραπεζογραμματίων, θα εξακολουθεί να παρέχει μεγάλη προστασία έναντι της παραχάραξης. Έτσι, όχι μόνο ενισχύεται περισσότερο η ασφάλεια των τραπεζογραμματίων, αλλά επιπλέον διευκολύνεται η εξακρίβωση της γνησιότητάς τους και ο χειρισμός τους.

Το Ευρωσύστημα –η ΕΚΤ και οι 19 εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ– υποστηρίζει τους κατασκευαστές και τους ιδιοκτήτες μηχανημάτων επεξεργασίας τραπεζογραμματίων και συσκευών εξακρίβωσης της γνησιότητας κατά την προετοιμασία τους για τα νέα τραπεζογραμμάτια. Στο πλαίσιο αυτό, διευκολύνει τον έλεγχο του εξοπλισμού και δημοσιεύει κατάλογο μηχανημάτων επεξεργασίας τραπεζογραμματίων τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι μπορούν να επεξεργάζονται τα νέα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη».

Προετοιμασία για την εισαγωγή των νέων τραπεζογραμματίων

Η ΕΚΤ διαθέτει στους σχετικούς φορείς τα νέα τραπεζογραμμάτια αρκετό χρονικό διάστημα πριν από την εισαγωγή τους και συνεργάζεται στενά με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας του Ευρωσυστήματος προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες και οι κατασκευαστές εξοπλισμού επεξεργασίας τραπεζογραμματίων φέρουν την τελική ευθύνη για την προσαρμογή των μηχανημάτων τους ώστε να δέχονται τα νέα τραπεζογραμμάτια.

Επισκεφτείτε την σελίδα της ΕΚΤ εδώ