Απέρριψε τα περί ελέγχου της Κύπρου από τη Γερμανία σε σχέση με τους ισχυρισμούς για ξέπλυμα χρήματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

«Δεν είναι θέμα να ελέγχει ένα κράτος, άλλο κράτος», δήλωσε στον «Φιλελεύθερο» ο κ. Στεφάνου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα του γερμανικού περιοδικού Spiegel και της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, σύμφωνα με τα οποία η Γερμανία ζητά την αποστολή εμπειρογνωμόνων στην Κύπρο για να ελέγξουν ζητήματα ξεπλύματος και φοροδιαφυγής.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συγκεκριμένες διαδικασίες σε σχέση με τα θέματα που αφορούν στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και στη διαφάνεια που πρέπει να υπάρχει, σε σχέση με αυτά τα θέματα. Για τον σκοπό αυτό υπάρχουν οι αντίστοιχες επιτροπές και οργανισμοί τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όσο διεθνώς» συμπλήρωσε ο κ. Στεφάνου.

Η χώρα μας, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πέρασε τις εξετάσεις σε σχέση με την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών και των διεθνών νομοθεσιών και έχει πάρει πολύ υψηλό βαθμό και στην υιοθέτηση και στην εφαρμογή αυτών των νομοθεσιών. Τελευταίο παράδειγμα, συνέχισε, «αποτελεί η έκθεση της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έγινε τον Οκτώβριο του 2011 και αξιολόγησε πολύ θετικά τη χώρα μας».

Ο κ. Στεφάνου δήλωσε, επίσης, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο βρέθηκε στην Κύπρο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, προχώρησε σε δική του έρευνα για το θέμα. Και το κλιμάκιο, επισήμανε, αξιολόγησε σε πολύ υψηλό επίπεδο την Κύπρο.

«Έκανε πέντε παρατηρήσεις σε επουσιώδη ζητήματα, οι οποίες εγκρίθηκαν ήδη σε νόμο από το Κοινοβούλιο. Αυτό δείχνει την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αντιμετώπιση ενός διεθνούς προβλήματος, όπως είναι το ξέπλυμα προβλήματος», τόνισε.