Την αμέριστη υποστήριξή του στο πρόσωπο του Ολλανδού ομολόγου του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, για τη θέση του επόμενου προέδρου του Γιούρογκρουπ, επανέλαβε – μέσω της εκπροσώπου του – ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η απόφαση για τον διάδοχο του απερχόμενου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα ληφθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας και Τρίτης και, όπως επισήμανε η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε, με δεδομένου ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής άλλη υποψηφιότητα, το Βερολίνο ελπίζει σε μία «κοινή απόφαση», που θα αποτελέσει «ικανοποιητική λύση».

Ο Ντάισελμπλουμ, υπουργός Οικονομικών εδώ και δύο μήνες στην κυβέρνηση των Εργατικών στην Ολλανδία, προβάλλεται εδώ και μερικές εβδομάδες ως συμβιβαστική υποψηφιότητα κοινής αποδοχής.

Ο κ. Σόιμπλε είχε πει τον Δεκέμβριο ότι ο Ντάισελμπλουμ χαίρει «μεγάλης εκτίμησης» και είναι «πολύ ικανός». Εξάλλου, αφήνοντας να γίνει σαφές ότι αντιμετωπίζει εχθρικά την υποψηφιότητα του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί για την διαδοχή του Γιούνκερ, είχε πει ότι θα ήταν προτιμότερο τη θέση αυτή να αναλάβει «ένας υπουργός Οικονομικών μιας μικρής χώρας».

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα ονόματα που είχαν ακουστεί μέσα στο 2012 ως πιθανών υποψήφιων διαδόχων του κ. Γιούνκερ, ήταν και αυτό του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, μέχρι που ο ίδιος στα τέλη του χρόνου απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.