Στα ύψη η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα

Για τον ανύπαντρο εργαζόμενο χωρίς παιδιά με μέσο μισθό αυξήθηκε στο 40,9% το 2018


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15:30
11/04/2019
Στα ύψη η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα
4
loading

Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων μισθωτών με δύο παιδιά μειώθηκε το 2018, ενώ αυξήθηκε ελαφρά η αντίστοιχη επιβάρυνση των ανύπαντρων μισθωτών, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ (Taxing Wages 2019).

Συγκεκριμένα, για μία οικογένεια με έναν εργαζόμενο που λαμβάνει τον μέσο μισθό και έχει δύο παιδιά, η συνολική φορολογική επιβάρυνση - που ορίζεται ως το άθροισμα της φορολογίας εισοδήματος και των εισφορών του εργαζόμενου και του εργοδότη μείον τα επιδόματα - υποχώρησε κατά 1,08 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2017 και διαμορφώθηκε στο 37,9% του κόστους εργασίας.

Η αντίστοιχη επιβάρυνση για μία οικογένεια με δύο παιδιά και δύο μισθωτούς, από τους οποίους ο ένας αποκτά το μέσο μισθό και ο δεύτερος το 67% του μέσου μισθού, μειώθηκε κατά 0,54 ποσοστιαίες μονάδες στο 38,4% του κόστους εργασίας, καθώς η αύξησης της φορολογίας εισοδήματος κατά 0,17 ποσοστιαίες μονάδες υπερκαλύφθηκε από επιδόματα που αντιστοιχούν σε 0,71 ποσοστιαίες μονάδες.

Για τον ανύπαντρο εργαζόμενο χωρίς παιδιά με μέσο μισθό, η συνολική φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες στο 40,9% του κόστους εργασίας, καθώς αυξήθηκε αντίστοιχα η επιβάρυνση από τον φόρο εισοδήματος, ενώ έμειναν αμετάβλητες οι εισφορές εργαζόμενων και εργοδοτών. Η επιβάρυνση του εργαζόμενου αυτού από τη φορολογία εισοδήματος και τις εισφορές ανέρχεται στο 26,1% του ακαθάριστου μισθού του (10,1% από τη φορολογία εισοδήματος και 16,1% από τις εισφορές).

Η μέση φορολογική επιβάρυνση στις χώρες του ΟΟΣΑ για ανύπαντρο εργαζόμενο με μέσο μισθό μειώθηκε κατά 0,16 ποσοστιαίες μονάδες το 2018 στο 36,1% του κόστους εργασίας. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στις μεγάλες μειώσεις που σημειώθηκαν σε τέσσερις χώρες, ενώ σε σχεδόν στα δύο τρίτα των χωρών του ΟΟΣΑ σημειώθηκε μικρή αύξηση της επιβάρυνσης που δεν υπερέβη τη μισή ποσοστιαία μονάδα Οι τέσσερις χώρες που σημείωσαν σημαντικές μειώσεις ήταν η Εσθονία (2,54 ποσοστιαίες μονάδες), οι ΗΠΑ (2,19), η Ουγγαρία (1,11) και το Βέλγιο (1,09).

Η μέση φορολογική επιβάρυνση στις χώρες του ΟΟΣΑ οικογενειών με δύο παιδιά και έναν εργαζόμενο με μέσο μισθό παρέμεινε σταθερή το 2018 στο 26,6% του κόστους εργασίας. Η επιβάρυνση αυτή μειώθηκε σε 16 χώρες του ΟΟΣΑ και οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στη Νέα Ζηλανδία (4,52 ποσοστιαίες μονάδες), τη Λιθουανία (2,50 ), τις ΗΠΑ και την Εσθονία (2,41), την Ουγγαρία (1,13), το Βέλγιο (1,09) και την Ελλάδα (1,08).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar ανεστιος….

  δε θελομε επενδυσεις.....αναπτυξη...θελομε φτωχεια...ανεργια......να δινομε ντολμαδες και επιδομα φτωχειας....κια να μας ψηφιζετε εσαει.....συλλαβαμε και μερικες γριουλες με 4 κιλα χορτα...βγαλαμε και απο κει 200 ε απο την καθεμια......θα τα δωσομε στη χατζηγεωργιου να κανει μερικες προσληψεις ακομη......και στο γαβρα για να προβαλει την ηγεταρα της τουμπας......ζηλευετε εσεις.....αλλα κανεις μεχρι τωρα δεν ηταν τοσο γυμνασμενος στις κυβιστησεις.....

 2. avatar Πρώτη φορά Αριστερά.

  2015 Ε πόσο χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα αν ψηφίσουμε ΣΑΝΕΛ

 3. avatar Προφήτης

  Ε έχουμε και ένα ρομπότ να στείλουμε στη Σελήνη, πως θα βγει; ...

 4. avatar Νικος χασαπης

  Δεν είναι τίποτα θα το συνηθίσετε αυτά γίνονται και στα καλύτερα κομμουνιστικά καθεστώτα,

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει