Το 48% των Ρουμάνων θέλει να έχει τη δική του επιχείρηση και να μην εργάζεται σε θέσεις εταιρειών ή δημόσιων οργανισμών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Το ποσοστό των Ρουμάνων που επιθυμεί να έχει δική του επιχείρηση είναι από τα υψηλότερα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ε.Ε., εκτός από τους Ρουμάνους, υψηλό αίσθημα επιχειρηματικότητας έχουν ακόμη οι Πορτογάλοι, οι Λετονοί, οι Λιθουανοί και οι Βούλγαροι, με ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 48% και 49%.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, το 47% των Ρουμάνων δεν «βλέπουν» τους εαυτούς τους σε άλλη θέση εκτός από αυτή των υπαλλήλων.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στη Ρουμανία και την Ελλάδα, οι περισσότεροι ερωτηθέντες απάντησαν πως «στήνουν» τη δική τους επιχείρηση λόγω ανάγκης, ενώ στις υπόλοιπες χώρες η βασική αιτία για την επιχειρηματική δραστηριοποίηση είναι μια ευκαιρία που αναδεικνύεται σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά στα βασικά εμπόδια για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, η πλειονότητα των Ευρωπαίων τονίζει τον κίνδυνο πτώχευσης της εταιρείας.