Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στην Ισπανία διαμορφώθηκε στο 3% τον Δεκέμβριο, με βάση την εναρμονισμένη μέθοδο υπολογισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας που αναμεταδίδει το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg. Με βάση την εθνική μέθοδο υπολογισμού, πάντως, ο τιμάριθμος έκλεισε ελαφρώς χαμηλότερα, στο 2,9%.

Αρκετές αυξήσεις φορολογικών συντελεστών, που έγιναν μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, υπό τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, συνέβαλαν στην άνοδο των τιμών στην Ισπανία. Αν εξαιρεθεί η επίπτωση από την αύξηση της φορολογίας, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 0,9% το Νοέμβριο, σύμφωνα με την ισπανική στατιστική υπηρεσία.

Η ισπανική οικονομία πιθανότατα συρρικνώθηκε για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο στο τέλος του 2012, καθώς η κυβέρνηση του Ραχόι εφάρμοσε μέτρα λιτότητας για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη.

Πάντως η ισπανική κυβέρνηση δεν αναμένει ότι θα επιτύχει τον αναθεωρημένο, από την Ε.Ε., στόχο για τη μείωση του ελλείμματος, το 2012.