Κατά 68% αυξήθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο του 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε σε 1,2 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 487 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2018 και όπως αναφέρεται η εξέλιξη αυτή αντανακλά την επιδείνωση όλων των επιμέρους ισοζυγίων εκτός του ισοζυγίου υπηρεσιών.

Πιο αναλυτικά, οι εξαγωγές αγαθών σε τρέχουσες τιμές μειώθηκαν λόγω της μείωσης των εξαγωγών καυσίμων, ενώ οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, τόσο σε τρέχουσες όσο και σε σταθερές τιμές, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2018 (κατά 3,6% σε τρέχουσες τιμές και κατά 5,1% σε σταθερές τιμές). Παράλληλα, οι εισαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 3,4% σε τρέχουσες τιμές και κατά 3,9% σε σταθερές τιμές.

Αξιοσημείωτη ήταν και η βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου. Ειδικότερα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 9,4% και 53,2% αντίστοιχα.

Το ισοζύγιο κεφαλαίων κατέγραψε πλεόνασμα 260 εκατ. ευρώ, δηλ. κατά 76 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο εκείνου του αντίστοιχου μήνα του 2018, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης. Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε έλλειμμα 923 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 411 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο του Ιανουαρίου του 2018.

Στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού (άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα) σημείωσαν άνοδο κατά 302 εκατ. ευρώ, με σημαντικότερη συναλλαγή τη συμμετοχή της Brevan Howard Asset Management LLP (Ηνωμένο Βασίλειο) στο μετοχικό κεφάλαιο της Orilina Properties ΑΕΕΑΠ.

Τέλος, στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου σημειώθηκε μείωση των απαιτήσεων έναντι του εξωτερικού, κυρίως λόγω της μείωσης (κατά 1,0 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 518 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.