Αυστηρή απάντηση της Ε.Ε. στην κυβέρνηση για την πρώτη κατοικία

«Ένα θέμα είναι τι θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, ένα άλλο είναι τι τελικά θα νομοθετηθεί»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17:47
20/03/2019
Αυστηρή απάντηση της Ε.Ε. στην κυβέρνηση για την πρώτη κατοικία
5
loading

Η ελληνική κυβέρνηση καταθέτει την Παρασκευή τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών, μια απόφαση που δεν έμεινε αναπάντητη από την Ε.Ε.

«Ένα θέμα είναι τι θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο αλλά ένα άλλο είναι τι τελικά θα νομοθετηθεί», σχολίασαν ευρωπαϊκές πηγές. «Η απόφαση ανήκει στην Ελλάδα, η οποία είναι πλέον εκτός προγράμματος ωστόσο έχει αναλάβει δεσμεύσεις, στις οποίες δεν πρέπει η όποια απόφαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας να έχει αρνητικό αντίκτυπο και να υπάρξουν παρεκκλίσεις», τονίζουν ακόμη.

Ειδικότερα, έγκυρες ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνουν μετά την απόφαση της κυβέρνησης πως η πρόθεση στο τελευταίο Eurogroup ήταν και συνεχίζει να είναι υπέρ τού να προχωρήσουμε όσο γίνεται συντομότερα προς μία συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στο πλαίσιο της τακτοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Με δεδομένη αυτή την πρόθεση, προσθέτουν, είναι πιθανόν στο επόμενο Eurogroup της 5ης Απριλίου να υπάρξει τελικώς συμφωνία.

Υπάρχουν καθημερινές επαφές σε τεχνικό επίπεδο για να βρεθεί κοινός τόπος, προσθέτουν οι ίδιες πηγές με αφορμή τις προθέσεις της κυβέρνησης να νομοθετήσει εντός της εβδομάδας για το θέμα. Βεβαίως, διευκρινίζουν οι ευρωπαϊκές πηγές, ένα θέμα είναι τι θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο αλλά ένα άλλο είναι τι τελικά θα νομοθετηθεί, σημειώνουν.

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες χαρακτηρίζονται από τις ίδιες πηγές τεχνοοικονομικού χαρακτήρα, καθώς το σύστημα θα διαθέτει πλατφόρμα IT στην οποία θα περιέχονται οι όροι και τα κριτήρια για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων.

Το πνεύμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι ότι οι τράπεζες, οι κρατικές αρχές και η Επιτροπή όλοι πρέπει να δουλέψουν μαζί, αλλά η τελική απόφαση είναι πολιτική και ανήκει στην κυβέρνηση. Επίσης σημειώνουν ότι εκτός από τη συμφωνία των τραπεζών χρειάζεται και η έγκριση της ΕΚΤ που εποπτεύει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Αυτό που επισημαίνεται ιδιαιτέρως είναι ότι η νέα νομοθεσία δεν πρέπει να επαναλαμβάνει τα προβλήματα του νόμου «Κατσέλη». Το οικονομικό μέρος θεωρείται ευκολότερο να επιλυθεί , έναντι του τεχνικού που είναι πολύ πολύπλοκο, αλλά στην περίπτωση που υπάρξουν θετικές προτάσεις μπορεί να προχωρήσει σύντομα καλά.

Επίσης, οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές διαχωρίζουν τα αμιγώς στεγαστικά δάνεια από τα επιχειρηματικά και τίθενται ερωτήματα ως προς το εύρος των περιουσιακών στοιχείων που θα συμπεριληφθούν για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων, δεδομένου ότι δεν πρέπει να σταλούν αρνητικά μηνύματα στους συνεπείς δανειολήπτες.

Η απόφαση ανήκει στην Ελλάδα, η οποία είναι πλέον εκτός προγράμματος ωστόσο έχει αναλάβει δεσμεύσεις, στις οποίες δεν πρέπει η όποια απόφαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας να έχει αρνητικό αντίκτυπο και να υπάρξουν παρεκκλίσεις. Εκτός από την ΕΚΤ, σημειώνουν, έχει λόγο και η ευρωπαϊκή αρχή DGcom προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την κρατική επιχορήγηση που θα αποφασίσουν οι πολιτικοί.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar βημα βημα ….

  οι προδοτες φερνουν το 5ο μνημονιο....αυτοι που τα εσκιζαν....

 2. avatar Άντε καλά

  παλι ανώνυμοι αξιωματούχοι πηγές και μπούρδες.
  Για να μαντέψω Νεα η Ελεύθερος Ρυπος;
  Δεν έχετε βαρεθεί;

  1. avatar και καλά άντε ….

   Έλα ντε, τι το "ελεύθερο" πλέον υπάρχει στην Χούντα του τσίπρα.

  2. avatar η υπογα….η ερτ…..η ντοκουμεντα …η μαδουρου….

   τα λενε.....οι προσκυνημενοι γερμανοτσολιαδες αριστεροι.....

 3. avatar Βεβαιως και το οικονομικό κομμάτι λύνεται ευκολα………….

  Το οικονομικό κομμάτι λύνεται εύκολα, διότι δεν σας ενδιαφέρει καθόλου ο κοσμακης.
  "Υπόλοιπο δανείου έως 130.000 ευρώ", για όσους δεν ξέρουν αν πάρεις ένα στεγαστικό για π.χ. 30 χρόνια τα 15 πρώτα πληρώνεις μόνο τόκους και όχι κεφάλαιο, πάει το λεγόμενο "πυραμιδωτά". Οπότε αν πήρες π.χ. 150.000 ευρώ το 2009 για να παρεις ένα σπίτι, και πληρώνεις κανονικά περίπου 600 ευρώ το μήνα , τώρα χρωστάς 147.300 ευρώ περίπου.
  Και τα σπίτια το 2009 δεν είχαν όσο έχουν τώρα, σπίτι ακόμα και σε χαμηλή αξίας περιοχή κάτω από 180.000 ευρώ δεν έβρισκες.
  Οπότε ουσιαστικά δεν καλύπτουν κανεναν πλέον, όλοι στα χέρια των τραπεζών!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει