Δεκατρείς ημέρες προθεσμία, μέχρι το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου, έχει η κυβέρνηση για να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα με βασικότερο το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας προκειμένου να ανοίξει στο επόμενο Eurogroup του Απριλίου ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη μπορεί να πάγωσε την  δόση αλλά δεν ήταν το μοναδικό αγκάθι που εντόπισαν χθες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Στα βασικά θέματα που προέκυψαν στη συζήτηση ήταν η κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες –η δέσμευση της ελληνικής πλευράς ήταν για κάλυψη οφειλών 1,3 δισ. ευρώ αλλά έχουν καλυφθεί μόλις 600 εκατ. ευρώ-, η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η ιδιωτικοποίηση της «Εγνατίας», καθώς και η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Στην πράξη η αναβολή της εκταμίευσης του 1 δις. ευρώ δεν δημιουργεί πρόβλημα στην Αθήνα καθώς διαθέτει επαρκές μαξιλάρι ρευστότητας. Ωστόσο στέλνει αρνητικά μηνύματα ειδικά το διάστημα αυτό που επιχειρείται να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της χώρας με τις αγορές. Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη αναβολή, αφού σύμφωνα με τον προγραμματισμό η εκταμίευση της δόσης ήταν προγραμματισμένη για τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, έρχεται η απόφαση του Eurogroup ώστε να χτυπήσει ένα ακόμη καμπανάκι στην επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανάφεραν ότι  το μοναδικό θέμα που παραμένει ανοιχτό αφορά το διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπου υπήρξε ευρεία συμφωνία αναφορικά με τους κεντρικούς του πυλώνες και μένει η οριστικοποίηση κάποιων παραμέτρων. Κρίθηκε απολύτως εφικτό να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες μέχρι το επόμενο Euroworking Group, στις 25 Μαρτίου. έχουν συμφωνηθεί οι βασικοί άξονες για το διάδοχο σχήμα του ν. Κατσέλη,

Σε ότι αφορά την προστασία πρώτης κατοικίας ο Πιερ Μοσκοβισί ήταν ξεκάθαρος υπογραμμίζοντας ότι «Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι η προστασία των αδύναμων χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο η δυνατότητα των τραπεζών να αναδιαρθρώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η προστασία θα πρέπει να είναι για τους πλέον ευάλωτους, κανένα άλλο».

Οι επόμενες 13 ημέρες θα δείξουν κατά πόσο μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος.

Πάντως χθες στο Eurogroup ήταν σαφής η προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι, ενόψει μάλιστα και των επερχόμενων ευρωεκλογών σε περίπου 2,5 μήνες από σήμερα.