Το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, αλλά και η συνεχιζόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας, απασχολούν τις γερμανικές εφημερίδες.

Όπως μεταδίδει η Deustche Welle, με τον τίτλο «Η Ελλάδα πετυχαίνει την επαναγορά ομολόγων» το Spiegel σχολιάζει ότι «η δεύτερη προσπάθεια απέδωσε: η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να επαναγόρασε, όπως σχεδίαζε, ομόλογα ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα, ωστόσο, με το δημοσίευμα, η Αθήνα «κλήθηκε τελικά να πληρώσει περισσότερα από όσο αρχικώς υπολόγιζε. Το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων είναι το κεντρικό σημείο ενός τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα, στο οποίο είχαν συμφωνήσει οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στα τέλη Νοεμβρίου».

Η επαναγορά ομολόγων μονοπωλεί το ενδιαφέρον και της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η οποία αναφέρει «Το θρίλερ για την εκταμίευση της επόμενης δόσης τελείωσε. Η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Από τη σκοπιά της Τρόικας των χρηματοδοτών, η Ελλάδα είναι τώρα σε θέση να μειώσει τα χρέη της, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξή της. Οι υπουργοί Οικονομικών προτίθενται να δώσουν το τελικό πράσινο φως την Πέμπτη».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί: «Δεδομένης της πιθανότατα μικρότερης απομείωσης του χρέους, παραμένει ανοιχτό το εάν διασφαλίζεται η τόσο επιτακτική για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Στο Eurogroup πάντως εκφράζεται αισιοδοξία ότι το κενό μπορεί να καλυφθεί».