Φορο-απειλή για τους φοιτητές η κατοικία που νοικιάζουν

Πότε κινδυνεύουν να πληρώσουν έξτρα φόρο


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:30
19/02/2019
Φορο-απειλή για τους φοιτητές η κατοικία που νοικιάζουν
9
loading

Φορο-απειλή για χιλιάδες φοιτητές αλλά και τους γονείς τους αποτελεί η κατοικία που μισθώνει ο φοιτητής, ο οποίος σπουδάζει σε διαφορετική πόλη από αυτή που βρίσκεται η κύρια κατοικία της οικογένειας του.

Στην περίπτωση που ο φοιτητής απέκτησε το 2018 εισόδημα πραγματικό από περιστασιακή απασχόληση ή τεκμαρτό, έχει δηλαδή στο όνομά του ένα αυτοκίνητο ή έναν τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο πιστώθηκαν τόκοι ακόμη και λίγα λεπτά του ευρώ τότε θα πρέπει να υποβάλει μόνος του φορολογική δήλωση. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να δηλώσει ο ίδιος την κατοικία που μισθώνει στον πίνακα 5 των τεκμηρίων ανεξάρτητα αν το ενοίκιο το πληρώνουν οι γονείς του και θα χρεωθεί με το τεκμήριο διαβίωσης. Με τις περισσότερες φοιτητικές κατοικίες να έχουν εμβαδόν από 30 έως 80 τμ, το τεκμαρτό εισόδημα για αυτές κυμαίνεται από 1.200 ευρώ –  3.200 ευρώ.

Στο τεκμήριο της κατοικίας θα προστεθεί η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης των 3.000 ευρώ και το τεκμήριο του αυτοκινήτου αν διαθέτει στο όνομά του.

Τα τεκμαρτά εισοδήματα των φοιτητών, θα φορολογηθούν με την φορολογική κλίμακα των μισθωτών στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ για τους άγαμους.

Όμως για να ισχύσει το αφορολόγητο, οι φοιτητές θα έπρεπε να είχαν το 2018 αποδείξεις δαπανών για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με το 10% των τεκμαρτών εισοδημάτων τους. Το ποσό των αποδείξεων θα το δηλώσουν στον κωδικό 049 της φετινής φορολογικής τους δήλωσης για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο. Αν δεν έχουν τις απαιτούμενες αποδείξεις οι φοιτητές κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με το πέναλτι φόρου 22%.

Εάν ο φοιτητής δεν έχει αποκτήσει πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα τότε θεωρείται εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας του.

Στην περίπτωση αυτή, η φοιτητική κατοικία πρέπει να δηλώνεται ως δευτερεύουσα από το γονέα, ώστε να επιβαρύνεται εκείνος από το τεκμήριο διαβίωσης για το συγκεκριμένο ακίνητο. Αυτό όμως για τον υπόχρεο  γονέα σημαίνει ότι θα έχει μεγαλύτερο τεκμήριο διαβίωσης κατοικίας.

Αν δεν καλύπτεται από τα εισοδήματά του, κινδυνεύει να πληρώσει έξτρα φόρο στην διαφορά που θα προκύψει.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar καποιος αλλος

  συγνώμη, αλλά αυτό που γράφετε όπως το γράφετε είναι αναληθές!!! το συγκεκριμένο το πρότεινε ο κύριος Μπουτάρης, δεν είναι απόφαση της κυβέρνησης!!! πολύ άσχημο πράγμα η παραπληροφοριση!

 2. avatar ο ψευτοσυριζανελιτης -προδοτης

  εβαλε φορο και στην ανασα......

 3. avatar φορο και στα φιλια της δουρου

  περαν φυλου και θρησκειας

 4. avatar ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ@

  ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΙΤΙ- ΡΕΥΜΑ- ΝΕΡΟ -ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ. ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΦΑΣΙΣΤΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΠΡΟΔΟΤΗ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟ ΤΣΙΠΡΑ! ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ. ΜΙΑ ΖΩΗ ΡΑΓΙΑΔΕΣ.

 5. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

  Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη!

 6. avatar Πρώτη φορά Αριστερά

  αυτοί είναι οι αριστερά του καρανικοτσίπρα

 7. avatar Takis_0731

  Και ο γιος μου εδώ στην Γερμανία σαν φοιτητής δικαιούται να έχει εισόδημα 7000€ αφορολόγητο τον χρόνο!
  Να! κράτος να ζεις και να σπουδάσεις παιδιά!

  1. avatar Βρε άνθρωπε

   Μιλάς για κράτος και ας λένε οι άσχετοι ότι @@@ άμα δεν έχουν ζήσει σε αυτή τή χώρα.
   Εδώ μιλάμε για μια χώρα του τύπου \' σπίτι εκδιδομένων \' και χωρίς πατρονα.

 8. avatar Συνεχιστε

  Συνεχίστε τις αριστερές η φοροεισπρακτοκες υπερβολες που διαλύουν την οικονομία, την οικογένειά, την παιδεία.. Θα σωθούμε αν βάλουμε τεκμήριο στα νοίκια, επανω στα παιδια..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει