«Σαφώς βελτιωμένη» θεωρεί τη νέα συμφωνία του Eurogroup άρθρο των New York Times, αλλά εκτιμά ότι το «μεγαλύτερο λάθος» στην τελευταία συμφωνία είναι ότι εξαρτά οποιαδήποτε ανακούφιση του ελληνικού χρέους από τη συνέχιση της δημοσιονομικής λιτότητας.

Όπως επισημαίνεται, στη συμφωνία επιστρατεύονται χρήσιμα εργαλεία για τη μείωση του ελληνικού χρέους, αναγνωρίζοντας ότι οι τρέχουσες και προβλεπόμενες αναλογίες στην Ελλάδα για την έξοδο από το χρέος δεν είναι βιώσιμες. Η εφημερίδα της Νέας Υόρκης θεωρεί ότι μέτρα όπως το πραγματικό «κούρεμα» του χρέους θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικά και αφήνει να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο έχει μετατεθεί, για πολιτικούς λόγους, μετά τις γερμανικές εκλογές.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία ώστε να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, είναι επιθετικά μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, μεταξύ αυτών, δημόσιες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των λιμανιών και των υποδομών, φορολογικές ελαφρύνσεις για την ενθάρρυνση των εξαγωγών και καλύτερη δημόσια εκπαίδευση.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι η συμφωνία διατηρεί την Ελλάδα οικονομικά φερέγγυα για τους επόμενους μήνες, αλλά το τίμημα μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεγάλο για να το αντέξει η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Επίσης, η εφημερίδα κάνει λόγο για «εύθραυστο χαρακτήρα» της ελληνικής κυβέρνησης συνεργασίας και διατυπώνι την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να μην αντέξει μέχρι τις γερμανικές εκλογές, με ενδεχόμενο αποτέλεσμα ακόμη και τη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με το κύριο άρθρο των «Νιου Γιορκ Τάιμς», η καταστροφή μπορεί να αποφευχθεί, υπό την προϋπόθεση ότι η κ. Μέρκελ θα προτάξει την επιβίωση της Ελλάδας και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι των εκλογικών υπολογισμών της.