Το υφεσιακό πλήγμα που υπέστη η Ελλάδα οφείλεται στην αβεβαιότητα που είχε δημιουργηθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ, επισήμανε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς, σε συνέδριο που διοργάνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, χαιρετίζοντας τις αποφάσεις του Eurogroup.

«Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε η αβεβαιότητα ξεπερνιέται για πρώτη φορά και η χώρα μας μπορεί να ελπίζει πως θα περάσει στη φάση της ανάκαμψης», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ζανιάς, προσθέτοντας ότι η πρόοδος που σημειώθηκε όσον αφορά το έλλειμμα αποτελεί πραγματικό άθλο.

Την αισιοδοξία του για την έξοδο από την κρίση εξέφρασε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε χαιρετισμό του στο ίδιο συνέδριο, αναφερόμενος στις θετικές για την Ελλάδα εξελίξεις μετά τις αποφάσεις για το Eurogroup, που επιτρέπουν πλέον στη χώρα μας να διαχειριστεί τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση. Υποστήριξε, επίσης, ότι με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η Ελλάδα θα μπορέσει να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία και να τεθεί σε τροχιά ανάκαμψης.

Η Κεφαλαιαγορά θα πρέπει να παίξει τον ρόλο που της αναλογεί ως μηχανισμός άντλησης κεφαλαίων ανέφερε, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου, Σωκράτης Λαζαρίδης.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του ΧΑ, μαζί με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για την προώθηση ενός εξελιγμένου πλαισίου για τις Εταιρίες Επενδύσεων και τα Venture Capital που συνενώνουν τις εταιρείες των κλάδων αυτών κάτω από μία ομπρέλα, η οποία διαθέτει το μέγεθος που οι ξένοι επιθυμούν για να πραγματοποιήσουν την επένδυσή τους.

Η ευρωζώνη έχει ανάγκη από ένα ενιαίο σχέδιο έκφρασης σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κωνσταντίνος Μποτόπουλος και αναφέρθηκε σε έναν, έστω και εμβρυακό, ενιαίο προϋπολογισμό που δημιουργείται στην ΕΕ και αποτελεί ένα στοιχείο ενοποίησης της ευρωζώνης.