Σταθερές παρέμειναν οι μισθωτικές αξίες στην αγορά γραφείων στις κεντρικές αγορές της Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία παροχής υπηρεσιών για ακίνητη περιουσία Colliers International.

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσίασαν μικρή αύξηση, όπως η Γερμανία, με τη ζήτηση για γραφειακούς χώρους να εκφράζεται κυρίως από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του ΙΤ, τον συμβουλευτικό και τον κατασκευαστικό.

Το Λονδίνο, η Στοκχόλμη, το Μόναχο και η Βιέννη εκτιμάται ότι θα σημειώσουν αυξήσεις στις μισθωτικές αξίες, καθώς καταγράφουν σταθερή αύξηση του ΑΕΠ πάνω από τους αντίστοιχους εθνικούς μέσους όρους, ενώ παρουσιάζουν ευνοϊκές προοπτικές για τοπικές αγορές εργασίας και σταθερή επαγγελματική ζήτηση.

Ωστόσο, ορισμένες αγορές σημείωσαν μείωση μισθωτικών αξιών. Η Γενεύη κατέγραψε οριακή πτώση καθώς το ισχυρό ελβετικό φράγκο αποδεικνύεται πρόκληση για την οικονομία. Οι κύριες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η Πράγα και η Βαρσοβία παρουσίασαν μειώσεις παρά το ότι η αγορά εργασίας στις πόλεις αυτές παραμένει ιδιαίτερα ενεργή. Οι μισθωτικές αξίες προνομιακών ακινήτων στην Αθήνα έχουν επίσης καταγράψει πτώση, που οφείλεται στη μείωση επαγγελματικής ζήτησης και στην αύξηση της διαθεσιμότητας χώρων γραφείων. Η Λισσαβόνα και η Μαδρίτη αναμένεται να δεχτούν περαιτέρω μείωση των επιπέδων μισθωτικών αξιών, καθώς αντιμετωπίζουν δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Το επίπεδο των επενδυτικών συναλλαγών αναμένεται να παραμείνει στα σημερινά επίπεδα με την έλλειψη ποιότητας των προϊόντων να λειτουργεί ανασταλτικά. Η δραστηριότητα θα εξακολουθήσει να επικεντρώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις Σκανδιναβικές χώρες. Ωστόσο, αναμένεται αναθέρμανση στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι προνομιακές αποδόσεις στη συντριπτική πλειοψηφία των βασικών αγορών για τη ζώνη ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σταθερές με τις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων στις σημαντικές οικονομίες να τείνουν να αντισταθμίσουν τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις προοπτικές. Ωστόσο, η μείωση της ζήτησης και η επιφυλακτική διάθεση των επενδυτών θεωρείται πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση των προνομιακών επιπέδων αποδόσεων στις περιφερειακές αγορές, όπως η Λισσαβόνα και η Μαδρίτη.

Η αγορά της Αθήνας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ενδέχεται να ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο, με τις αποδόσεις να συνεχίσουν να καταγράφουν ανοδική πορεία, αλλά ο ρυθμός αύξησης θα είναι δύσκολο να υπολογιστεί, εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού συναλλαγών και της έλλειψης διαφάνειας στην αγορά.